Városháza_Polgármesteri_Hivatal

A város rossz anyagi helyzete miatt szükséges új adó kivetése, illetve egyéb díjak megemelése – hangzott el csütörtökön, a vásárhelyi közgyűlés véleményező ülésén.

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a járvány ideje alatt új adó bevezetését fontolgatja a vásárhelyi önkormányzat. Ez most végleg bebizonyosodott a város csütörtöki véleményező közgyűlésén.

A testület a település rossz anyagi helyzetére hivatkozva földadót vezet be, amit a Márki-Zay Péter vezette képviselők támogatnak, a Fidesz nem. A rendelet szerint a jövő évtől a 2 hektáron felüli földterületek esetén a magasabb aranykorona-értékű területek után hektáronként 6, míg az alacsonyabbak után 3 ezer forintot kell fizetniük azoknak a földtulajdonosoknak, akik a földjüket bérbe adták. Az önkormányzat évente 70-80 millió forintos bevételt vár ez által a polgármesteri hivatal kasszájába. Az adó a város területén található 42 ezer hektárnyi termőföld 40 százalékát érinti.

2021-től emelkednek a gyermekétkeztetés díjai is a településen. A normál étkezést igénybe vevő gyerekeknél 7,15 százalékos, míg a diétás érkezők esetében 9,81 százalékos emelést terveznek – hangzott el. Ennek okaként az inflációt jelölték meg.

8-8-4-4 százalékban emelkednek az önkormányzati bérlakások bérleti díjai a következő négy évben. Az elképzelést támogatta a Márki-Zay Péter vezette grémium a fideszes képviselők kivételével.  Az önkormányzat szerint a felelős vagyongazdálkodás miatt szükséges a díjemelés, mivel az eddigi díjakból csak a karbantartásra futja, fejlesztésre már nem.

Az emelések kapcsán Benkő Zsolt és Cseri Tamás fideszes képviselők elmondták: Márki-Zay Péter az egyetlen, aki a koronavírus-járvány kellős közepén nem hogy segítené az embereket, vállalkozásokat és gazdálkodókat, hanem inkább több pénzt vesz el tőlük. – Tragédia, hogy csak ilyen feltételekkel tud működni a város – fogalmazott Cseri.

Az ülésen még arról is döntöttek a képviselők, hogy újra munkásszálló kialakítására pályázzon a város.