Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

A koronavírus-járvány elleni védekezés legújabb intézkedéseiről beszélt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki azt is elmondta: ha Brüsszelben elfogadják a jogállamisággal kapcsolatos tervezetet, akkor Szovjetuniót csinálnak az Európai Unióból.

A beszélgetés elején szóba került, a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte Izlandot, a miniszterelnök sokat nem aludt, de – mint mondta – büszkék lehetünk a fiainkra, mert „vikingeket harcban legyőzni nagy dolog”. Hozzátette, a futballba azért vagyunk szerelmesek, mert a papírformát fel lehet dönteni.

A rossz hírekre térve a járványhelyzetről faggatták Orbán Viktort. A miniszterelnök megismételte, a jelenlegi korlátozásokkal jó esély van rá, hogy a magyar egészségügy kibírja a nyomást. Felkészítették az egészségügyet, rendelkezésre állnak a védekezéshez szükséges technikai eszközök, az emberanyag a korlátos. A járványügyi matematikus szakemberek becslései alapján most kellett lépni, hogy minden betegnek szakszerű, minőségi ellátás jusson.

A kulcs a kijárási tilalom, amit senki sem szeret. A tizedik nap környékén már nagyon nehéz lesz – mondta Orbán, hozzátéve, ilyet akkor kell lépni, ha már tényleg nagy veszély fenyeget. Az osztrák példát figyelembe véve időszerűnek tartja a korlátozásokat.

Kifejtette: nekünk minden élet számít, a szülőké, nagyszülőké is, ezért minden életért harcolni fogunk!

Az operatív törzs ma reggeli ülésén elhangzott: 6690 ember van kórházban, 518 fő lélegeztetőgépen. Sok diákot is mozgósítottak már a védekezésben, a Műegyetem hallgatói taxisként szállítják a medikusokat a mintavételekhez. Nemcsak az orvosok, ápolók, hanem előttük is megemeli a kalapját a kormányfő.

Elismerte, az egészségügyben a vezénylés roppant nehéz és kellemetlen dolog, de az orvosok elfogadták. Erre csak a veszélyhelyzetben lesz szerinte szükség.

Áttekintették az iskolák helyzetét is. 2950 óvodából 208-at zártak be, 2570 körüli iskolából 239-ben tértek át digitális oktatásra. Egyelőre az oktatási rendszer is bírja a nyomást – fogalmazott.

Ami a vakcinákat és a gyógyszereket illeti, érdeklődve figyeli a szakemberek vitáját. Vizsgálati fázisokat nem akarnak kihagyni, de folyamatokat lehet gyorsítani – szögezte le. A biztonságosság, a hatékonyság és a rugalmasság elegyét igyekeznek megtalálni. Átoltási tervvel is készül a kormány, az egészségügyi dolgozók fogják először megkapni a védőoltást.

Az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre – ismételte meg a miniszterelnök. Az oltás nem lesz kötelező, mindenki eldöntheti majd, az amerikai, az orosz vagy a kínai vakcinában bízik. A dolgok nem állnak rosszul, néhány hét múlva kisebb mennyiségben lesz már vakcina, és a végén legyőzzük a vírust, de addig mindenkinek ki kell tartania – szögezte le.

De hogy érjük el a nyájimmunitást? – hangzott el a kérdést. A jelenlegi számítások szerint a lakosságunk 10 százaléka eshetett át a fertőzésen, s 50 százalékig kellene eljutni, vakcinával vagy máshogy. Nem tudjuk, hogy ez a vírus majd eltűnik, vagy velünk marad, mint az influenza – vázolta.

Ami a gazdaságot illeti, Orbán azt mondta: a korlátozások miatt azonnali 30 napos segítséget kapnak bizonyos ágazatok, így a vendéglátás és az idegenforgalom. Gazdasági növekedési akciótervet is kidolgoznak, mely a hosszabb távú döntéseket, adócsökkentéseket teszi az asztalra a gazdaság lendületbe hozásához. Továbbra is cél a munkaalapú társadalom, annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyit a vírus elpusztít.

Új intézkedés, hogy az elvitelre rendelt ételek áfája 5 százalékra csökkent.

A 2021-es évben érezhető mértékű adócsökkentésekre van szükség a központi és az önkormányzati költségvetésekben is a munkahelyek megőrzése érdekében – jelentette ki.

A miniszterelnököt megkérdezték arról is, fog-e vétózni Magyarország, ha az EU a jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket. Orbán szerint ez bonyolult kérdés, több levelet is írt az ügyben. Álláspontunk világos, egyértelmű, transzparens és kiszámítható: a parlament megadta a felhatalmazást, hogy milyen szabályok mentén járul hozzá a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz. A német kancellárral tárgyalt tegnap, s elmondta neki: a magyarok pénzét senki sem veheti el, a fejlesztésekre lesz forrás. Az új brüsszeli jogszabálytervezet viszont nem a jogról, hanem a politikáról szól. Ha azt a jogszabályt elfogadják, és kétharmaddal megtehetik, akkor Szovjetuniót csináltunk az Európai Unióból – ismertette.

Objektív kritériumok nélkül, ideológiai alapon zsarolhatnak majd országokat, fellebbezési lehetőség nélkül. Ez maga a kommunizmus – hangoztatta.