Kiskunhalasi kórházigazgató: csak támogatni tudom a kötelező külterületi maszkviselést

Míg Vásárhelyen csak látszatintézkedéseket hozott Márki-Zay Péter, úgy több városban komolyan veszik a polgármesteri címet, és mertek felelős döntést hozni ebben a nehéz helyzetben. A közterületeken való kötelező maszkviselést pedig a régió egyik kiemelt Covid-ellátó intézménye, a kiskunhalasi kórház főigazgatója is üdvözölte.

A Magyar Kormány kedd este 22 óra előtt kihirdette a legújabb védelmi intézkedéseket, amik a Magyar Közlönyben is megjelentek. A rendelet szerint szerda éjféltől kezdve 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező, a területek kijelölése pedig a polgármester feladata.

Szerda reggel a polgármesterek sorra hozták a döntéseket: Szegeden Botka László (ellenzéki!) polgármester bejelentette, hogy mindenhol kötelező a maszkviselés. Több budapesti önkormányzatnál is ez a döntés született, és a makóiaknak is el kell takarniuk a szájukat és az orrukat, ha kilépnek az utcára. Hódmezővásárhelyen azonban a „nesze semmi, fogd meg jól” elvet alkalmazta a polgármester.

Mindenki Márki-Zay döntésére várt, azonban Vásárhely miniszterelnök-jelöltje fontosabbnak tartotta a 2022-es választásokat, és az ellenzéki összefogást. Így aztán mit sem törődve a helyiek egészségével, inkább egy kormányt ekéző posztot írt ahelyett, hogy a járványügyi védekezéssel foglalkozott volna.

A kormány döntéséről szóló rendelet megjelenése után, több mint 15 (!!!) órával végül megszületett a döntés: Vásárhelyen maszkot kell viselni a piac területén, a buszmegállókban, buszpályaudvaron, illetve a vasútállomásokon. Persze polgármesterünk ehhez már nem adta a nevét, nehogy őt terhelje a felelősség, ha valami balul sül el. Ami sajnos nincs kizárva ugyanis a „maszk csak akkor megfelelő kollektív védőeszköz, ha mindenhol mindenki szabályosan hordja!” – ezt pedig már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, vagyis a régió egyik kiemelt Covid-ellátó intézményének vezetője üzeni. Ha valaki, ő pontosan látja és tudja, mi a helyzet, ha valakire, akkor rá hallgathatunk!

Dr. Szepesvári Szabolcs Facebook-bejegyzésében üdvözölte a döntést, miszerint Kiskunhalason is kötelező a maszk használata a köztereken. Posztjában leírja, hogy „nem életszerű, hogy elindulunk otthonról és az egyik utcában, vagy téren kötelező maszkot hordani, az utca végétől pedig nem. A maszk csak akkor megfelelő kollektív védőeszköz, ha mindenhol mindenki szabályosan hordja!

Mindenkit a korlátozások betartására buzdít, hogy „ne Önökkel és szeretteikkel legyen tele a Mobil Járványkórházunk és a Semmelweis Kórház főépületében most már felszabadított több mint 200 ágyunk!

Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy a vásárhelyi látszatintézkedések nem végződnek kudarccal. Arra kérünk mindenkit, hogy ugyan nem kötelező, de hordja a maszkot MINDENHOL!

Fotó: halasinfo.hu