Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 6

Háromnegyed éve elhúzódó stresszhelyzetben élünk – jelentette ki Grezsa Ferenc kedd délelőtt a Rádió 7-ben. A pszichiáter, egyetemi tanszékvezető a Közös Nevező vendége volt, melyben elmondta: főleg azért okoz feszültséget a koronavírus-járvány, mert nem látjuk az ellenséget, illetve nem tudjuk, mikor lesz vége ennek az egésznek.

– Március óta, azaz háromnegyed éve állnak fenn a korlátozások, mindössze néhány hétre lélegezhettünk fel. Ezt krónikusan elhúzódó stresszhelyzetnek tekinthetjük, ami igénybevételt jelent az egyén és a közösség számára is – mondta a Közös Nevezőben Grezsa Ferenc. A vásárhelyi pszichiáter hozzátette, ez a mentális kimerültség kockázatát hordozza, ami által csökkenhet a tolerancia, miközben növekedhet az agresszió, az ingerlékenység és a frusztráció.

– Az ellenséget, amit le kellene győznünk, nem látjuk, mint ahogy az is beláthatatlan, hogy meddig fog tartani ez az egész. A bizonytalanság folyamatos lelki terhet jelent, ami feszültséget eredményez – ismertette a szakember.

Az egyetemi tanszékvezető szerint ilyen időszakban megnövekedhet a tudatmódosító szerek, az altatók, az alkohol és a nikotin használata. Ezek azonban nagyon veszélyesek, ugyanis mindössze néhány hét is elegendő ahhoz, hogy függőség alakuljon ki.

Fontos, hogy óvakodjunk a túl sok információtól. Ne bújjuk egész nap az internetet, hanem válasszunk ki egy-két hiteles hírforrást, ahonnan tájékozódunk a vírusról. A nagymértékű hírmennyiség ugyanis megzavarhat bennünket – hangzott el a műsorban.

Ha sokat vagyunk otthon, akkor is alakítsunk ki magunknak napirendet, hiszen a semmitevés passzivitásra ösztönöz, amiből nyomott hangulat és depresszió lehet. A napi rutin azonban keretet adhat az időnknek, és kiszámíthatóan élhetünk.

Grezsa Ferenc elmondta, a vallásgyakorlás és az imádkozás az ilyen helyzetekben segítséget nyújthat, ezért ha erre vevők vagyunk, gyakoroljuk azt. Továbbá segítsünk az időseken, akiknek most különösen jól eshet egy-egy bevásárlás vagy a tüzelő behordása.

A pszichiáter szerint a járványhelyzetnek pozitív hozadéka is van: a tudomány fejlődése mellett egyre inkább megnő az összetartozás érzése, nyitottabban fordulunk egymáshoz, empatikusabbak vagyunk, illetve az emberi élethez és embertársainkhoz is másképpen állunk.