BREAKING: Kijárási tilalom, digitális oktatás, éttermek bezárása - kemény szigorítások!

Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, akkor kedd éjféltől kijárási tilalmat vezetnek be este 8 óra és hajnali 5 óra között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A járvány Európában megint felszállóágban van, a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolc millióan betegedtek meg. Az egészségüget a kormány felkészítette, d eaz egészségügyi dolgozók is emberek, de számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbírkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség – így kezdte tájékoztatóját a miniszterelnök.

Ha az Országgyülés kedden megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be, mondta Orbán Viktor, és felsorolta az intézkedéseket:

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkábajárás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges.

– Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges

– Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak.

– A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

– általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek rlszt

– esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt

– A temetésen maximum 50 fő vehet érszt

– a sportmérkőzések zártkapusak lesznek

– szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos

– a szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek bezárják.

– A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni.

– középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe

– bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak

– A kórházi dolgozókat, iskolai tanérokat, ovónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú

– a szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

– az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intzékedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítjatják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba – ha megszavazza a parlament kedden.

Nem lesz könnyű, de a vakcina már elérhető távolságban van, addig kell kibiírni, addig is vigyázni kell az idősekre, betegekre, és be kell tartani a szabályokat. Ha összefunk, együtt újra sikerülhet – zárta a videót Orbán Viktor.

Forrás: origo.hu