Lázár: Churchill érdekes, extravagáns figura volt, akitől minden mai magyar politikus tanulhat 3

Nehéz hetek és hónapok előtt állunk: jobban tesszük, ha komolyan vesszük, mint ha alábecsüljük a vírust – jelentette ki Lázár János a Rádió 7 csütörtöki Közös Nevező című műsorában. A térség országgyűlési képviselőjét a járványhelyzet mellett a bécsi terrortámadásról, a tram-train beruházásról, a választókörzet településeinek helyzetéről és a magyar agrárpolitika útkereséséről, átalakulásáról is kérdezték.

– Elsőként minden polgártársamnak jó egészséget kívánok, ez most a legfontosabb. A politikai vitákat és szembenállást át kell, hogy írja az a törekvés, amit az emberek megmentése érdekében végzünk – kezdte a műsor elején Lázár János.

Kifejtette: drámaian romlik a koronavírus-helyzet Európában, például Németországban, Ausztriában és Csehországban egészségügyi válság van. – A kormány intézkedései mellett mindenkinek be kell tartani a szabályokat és a higiénés előírásokat. A 65 év felettiek maradjanak otthon, kötelező a maszkhasználat, és kerüljük a felesleges érintkezést. Ha túl sok beteg lesz, az ellátást nem fogja győzni az egészségügy, ezért ezt mindenképpen meg kell gátolnunk. Fokozott óvatosságra van szükség, inkább vegyük komolyan, mint alábecsüljük a vírust! – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő, kiemelve, az állam mindenben támogatja az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat.

Hangsúlyozta, a Fidesznek az emberi élet és egészség védelme az első, ugyanakkor az országnak működnie kell: egy több hétig, hónapig tartó teljes leállás ugyanis megbénítaná a gazdaságot és beláthatatlan károk keletkeznének. Tehát a kormány előtt adott a feladat (ami nem könnyű): egyszerre kell megvédeni az emberek életét és a gazdaságot, az ország működőképességét.

„Ne legyenek mixtársadalmak!”

A Közös Nevezőben a hétfői bécsi terrortámadásról is szó esett, ami kapcsán elhangzott: Lázár Jánost két éve, 2018 tavaszán élesen bírálták azért, mert azt mondta, az osztrák főváros veszélyes bajban van a bevándorlók miatt.

– Helytelen volna, ha most a „bezzeg mi megmondtuk” álláspontot képviselném, amikor a bécsi polgárokat az együttérzésről kell biztosítani. Ugyanakkor világosan látszik, hogy az elmúlt években azokban az országokban és a városokban, ahová beengedték a bevándorlókat, és vegyes társadalmak, multikultúrák jöttek létre, az együttélés kockázatossá vált – kommentálta a történteket Lázár.

Hozzátette, ezért Magyarországnak alapvető érdeke, hogy továbbra se engedjen be migránsokat, és ne engedje a különböző kultúrák keveredését. – Az új népvándorlást meg kell állítani, nem szabad engedni mixtársadalmak kialakulását, Magyarország maradjon magyar ország – szögezte le.

„Fel sem tudjuk fogni, mennyivel jobb lesz az élet a tram-trainnel”

A Vásárhely-Szeged közötti villamosok gőzerővel készülnek Valenciában.  A Magyar Kormány 12 darabot rendelt a szerelvényekből, és az első modellt hamarosan leszállítják az országba – hangzott el a tram-train projektről, aminek Lázár János a felelőse.

– Sokkal másabb lesz a város és a társadalmi színvonal is, ha közlekedik majd a tram-train. Könnyebbé válik a vásárhelyiek és a szegediek élete, hiszen 30-35 percre rövidül a menetidő a két belváros között. Vásárhely, Algyő és Szeged néhány éven belül társadalmi, fizikai és szociológiai értelemben is egy agglomerációvá válik, és fel sem tudjuk még fogni, mennyi előnyt hordoz magában a villamosvasút. Vásárhelyről Szegedre nem lesz több idő beérni, mint Újszeged széléről Szeged belvárosába – magyarázta a képviselő.

Hozzátette, tudja, hogy sokan politikai indíttatásból, gonoszságból, irigységből és tudatlanságból nem támogatják ezt a beruházást, ugyanakkor naponta több ezren használják majd az új közlekedési eszközt, és jönnek rá arra, hogy a városfejlesztés, a modernizáció mindig kifizetődő.

„Minden település gyarapodhat, ami nem veszíti el a józan eszét”

2019. október 13-án, azaz kicsivel több, mint egy éve tartották az önkormányzati választásokat Magyarországon. Vannak azonban olyan települések, ahol a szavazás után sem alakult ki béke és megnyugvás, hanem továbbra is politikai harcokra pazarolják erejüket a közösség szereplői.

– Ahol együttműködés és kooperáció tapasztalható, ott a koronavírus és a gazdasági nehézségek ellenére is nagyon jól lehet fejlődni. Minden település gyarapodhat, ami nem veszíti el a józan eszét, és aminek normális vezetése van. Vannak, akik ezt megértik, még akkor is, ha nem fideszesek, míg vannak, akik ahelyett, hogy építenének, inkább pusztítanak, rombolnak és politizálnak – jelentette ki Lázár János, aki szerint utóbbira a választókörzetben kiváló példa Csanádpalota, Hódmezővásárhely és Mártély is.

– Mindhárom helyen a szakadékba, a kudarcba és a bukásba vezeti a jelenlegi vezetés a települést. Nekem országgyűlési képviselőként az a feladatom, hogy erre felhívjam az itt élő polgárok figyelmét – húzta alá.

Mártélyon két képviselő indítványt tett a testület feloszlatására.  – Világosan látszik, hogy az elmúlt egy évben egyetlen lépést sem tett előre a község. Semmilyen fejlesztés nem történt, mindenről lemaradtak, és az önkormányzatnak nincs elképzelése a jövővel kapcsolatban. A polgármester megítélésem szerint teljesen alkalmatlan a feladatainak elvégzésére – mondta el a véleményét a politikus. Kiemelte: ha ez a testület és a polgármester marad a település élén, Mártély nem fog fejlődni a következő években.

„Nehéz hetek és hónapok előtt állunk”

Lázár János is részt vesz annak a programnak a kidolgozásában, ami a következő évek agrárfejlesztési, agrárfelsőoktatási kérdéseivel foglalkozik. A mezőhegyesi ménesbirtok fejlesztéséért is felelős kormánybiztos elmondta, még az idén nagy bejelentések, változások várhatók az agrárfelsőoktatással kapcsolatban, ami adott esetben még Vásárhelyt is érintheti.

A műsor végén szó esett az advent és a karácsony közeledtéről is. Lázár János szerint a családoknak még inkább össze kell fogniuk és egymással kell foglalkozniuk, mert a nagyobb közösségi, társasági életre nem lesz lehetőség.

– Nehéz hetek és hónapok előtt állunk. Sok családnak szomorúbb lesz a karácsonya, mert betegség, karantén, súlyos veszteség után állnak. Az ország és a települések hangulata nem lesz olyan, mint mondjuk tavaly év végén, ebben egészen biztos vagyok – zárta gondolatait a politikus, aki elárulta, ugyan rengeteg munkája van még idén, de nagyon várja a karácsonyi ünnepeket, a családi együttlétet és felesége, a kiváló háziasszony, Zita által készített finomságokat is.

Fotó: Archív