Új dékán a Mezőgazdasági Kar élén

Az elmúlt években az önkormányzat nem igazán foglalkozott a vásárhelyi felsőoktatással, ami egyre erőtlenebbé vált. A nemtörődömség lassan itt is beérik: információink szerint rövidesen megszűnik az agrárképzés a városban. Mindeközben az agrárfelsőoktatás reneszánszát éli az országban, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Gyöngyösön hatalmas fejlődés várható.

Hosszú éveken keresztül küzdöttek a vásárhelyi polgármesterek, hogy legyen felsőoktatási képzés a városban. Lázár János, majd Almási István sokszor tárgyalt az egyetemmel, támogatták, segítették, néha presszionálták, hogy a város egyre fontosabb szerepet kapjon az agrároktatásban. A jelek szerint Márki-Zay Péternek az elmúlt években sajnos erre sem volt ideje. Tudomásunk szerint jó ideje már nincs érdemi kapcsolat az önkormányzat és az egyetem között, a város vezetése nem is igazán foglalkozik azzal, hogy van, vagy nincs felsőoktatás Vásárhelyen. Ez a hozzáállás pedig, miként lassan az összes nagyobb fejlesztés esetében itt is meghozza a gyümölcsét: a vásárhelyi felsőoktatás egyre erőtlenebbé vált, és úgy tűnik, a nemtörődömség vége ezúttal is az, hogy a város szegényebb, kisebb és erőtlenebb lesz.

Sajtóinformációk szerint ugyanis a szegedi-vásárhelyi mezőgazdasági felsőoktatás államilag finanszírozott képzése megszűnik. Ez azért fájó leginkább, mert mindeközben az egész hazai agrárfelsőoktatás hatalmas fejlődésben van. Az átalakulás, modernizálás már el is indult: a Szent István Egyetembe integrálódott a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara. A második lépésben, a teljes hazai felsőoktatási átalakulásának megfelelően január elsejétől alapítványi fenntartásba kerül az intézmény.

Ez egy új, magyar kísérlet: a teljes gyakorlati agrárkutató hálózat is az egyetem részévé válik, vagyis a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tizenegy intézete is bekerül az integrációba. Így jön létre január 1-jétől ez a nagy, agrárfókuszú oktató- és felsőoktatási kutatóegyetem, amely nemcsak a felsőoktatásra, hanem a gyakorlati agrárkutatásra is fókuszálva egy kiterjedt intézményrendszeren belül fog működni” – nyilatkozta az alakuló új agrárfelsőoktatási rendszerről a 24.hu-nak Gyuricza Csaba. A Szent István Egyetem megbízott rektora hozzátette: az agrárképzések tartalmát is átalakítják a piac igényei és a nemzetközi trendek alapján úgy, hogy azok vonzóvá váljanak a fiatalok számára.

Öt campusunk van, Budapesten, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Gyöngyösön, de ezek a szakmai intézetek nem a campusok szintjén szerveződnek, hanem közöttük, és egységes koncepció szerint szervezik az oktatási és a kutatási tevékenységüket. (…) Ez nagyon fontos, mert nem arról van szó, hogy az integráció keretében olyan centralizációt hajtunk végre, amely megszünteti a vidéki bázisokat, hanem éppen ellenkezőleg” – fejtette ki a megbízott rektor.

Az agrárfelsőoktatásban tehát robbanásszerű fejlődés indult, de miközben a városok, az intézmények és agráriumban érintett szereplők már régen a pályán vannak, hogy részesei legyenek a fejlődésnek, a vásárhelyi polgármester valószínűleg még a lehetőséget sem látta meg. Sajnos nem volt ideje ezzel foglalkozni a borsodi időközi országgyűlési képviselő választás, az ellenzéki előválasztás és a miniszterelnöki ambíciók mellett. Miközben tehát Márki-Zay Péter az Indexen okoskodik a fideszben lévő melegekről, meg a hazai ellenzéki pártokról és Gyurcsányról, Vásárhely ismét lemaradt. Ezt is mögcsinálta!