Legyünk óvatosak a temetőkben - a tolvajok nem pihennek! 1

Közeledik Mindenszentek és Halottak Napja. Ilyenkor megnövekedik a temetőkbe látogatók száma, sokan azonban nem jó szándékkal jelennek meg ott, hanem az értékeinkre pályáznak. Ez és az őszi közlekedés volt a témája a Rádió 7 szerda délelőtti műsorának.

A Közös Nevező vendégei Csete Ágnes rendőr őrnagy, a megyei bűnmegelőzési osztály kiemelt előadója és Vad Róbert rendőr őrnagy, a megyei balesetmegelőzési bizottság titkára voltak.

Csete Ágnes elmondta, a temetők látogatása előtt sokan a virágokat, koszorúkat, mécseseket piacon, vásárcsarnokokban szerzik be, ahol megjelenhetnek a zsebtolvajok is. – A táskánkat a testünk mellett, magunkhoz szorítva tartsuk, és csak annyi pénzt vigyünk magunkkal, amennyire feltétlenül szükségünk van – hívta fel a figyelmet a rendőr őrnagy.

Legyünk óvatosak a temetőkben - a tolvajok nem pihennek!

A kiemelt előadó hozzátette, a temetők környékén ne hagyjunk a járművek utasterében értékeket, és sírgondozás közben se hagyjuk ellenőrizetlenül a táskánkat, pénztárcánkat, telefonunkat. Elég ugyanis, ha néhány méterre elmegyünk vízért vagy kidobjuk a szemetet, máris megtörténhet a baj – az alkalmi tolvajok csak ezeket a pillanatokat várják.

– Ha valaki többször felbukkan körülöttünk, és olyan, mintha figyelne bennünket, akkor az váljon gyanússá a számunkra. Kezeljük fenntartással az idegeneket, még akkor is, ha segítő szándékkal közelednek felénk. Idősek és hölgyek egyedül ne tartózkodjanak a temetőkben, főleg sötétben. A virágokat, koszorúkat pedig drótozzuk oda a sírokhoz, mert így kevésbé egyszerű eltulajdonítani azokat – sorolta a tudnivalókat Csete Ágnes. Még elmondta, szükség esetén azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót, de természetesen a temetőknél szolgálatot teljesítő rendőrök, polgárőrök segítségét is azonnal kérhetjük.

Vad Róbert ezt azzal egészítette ki: Mindenszentek és Halottak Napja idején sokkal többen közlekednek az utakon. – Ne rutinból vezessünk, és indulás előtt ellenőrizzük a jármű állapotát, mert olyanok is több száz kilométeres útra indulhatnak, akik egyébként csak kis távokat tesznek meg – hangsúlyozta a rendőr őrnagy.

Legyünk óvatosak a temetőkben - a tolvajok nem pihennek! 2

Lassan itt a téli gumira váltás ideje is. Vad Róbert szerint ezt tegyük meg minél hamarabb, és ne akkor, amikor már leesik az első hó, hiszen akkor már késő lehet és a szervizekben is sokkal később kapunk időpontot. Személyes véleménye szerint ő inkább a téli keveréket javasolja az univerzális, négy évszakos helyett.

A rendőrség elindította a „Látni és látszani 2020” kampányát, ami december 6-ig tart. Az akcióhoz csatlakozott szervizesek térítésmentesen átvizsgálják a járművek világító berendezéseit, optikusok pedig látásvizsgálatot végeznek a járművezetőknél. A lényeg, hogy a közlekedésben résztvevők önkéntesen tegyenek a látásért és láthatóságért. A vizsgálatokra jelentkezők igazoló szelvényt kapnak, amivel meggyorsítható egy-egy esetleges rendőrségi ellenőrzés. Részletek és az érintett autószerelők, optikusok listája a latnieslatszani.hu oldalon találhatók.