Visszaáll az önkormányzat ügyfélfogadása Mártélyon

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárra és Lázár Jánosra panaszkodik, a megyei kormánymegbízott nevében nyilatkozik, és a hűségét bizonygatja Orbán Viktornak Putz Anita. A lapunk birtokába jutott levél alapján úgy tűnik, a mártélyi polgármester felrúgja a politikai etikett alapvető szabályait. Úgy, hogy mindeközben nem tűzi napirendre több képviselő ellene benyújtott bizalmatlansági indítványát. Veszélyes vizeken halad Mártély.

Veszélyes játszmába kezdett Putz Anita. Mártély polgármestere nemrég Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelet, amelyben többek között Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárra és Lázár János országgyűlési képviselőre panaszkodik. Előbbire azért, mert elzárkózott a mártélyi iskola alsó tagozatának megmentésétől, utóbbira pedig azért, mert sikertelenül próbálja felvenni vele a kapcsolatot. A levélbe a mártélyi önkormányzat működésére közelről rálátó forrásunktól kaptuk betekintést. A dokumentumban a polgármester magyarázkodik a miniszterelnöknek, mert szerepelt a Márki-Zay Péter által támogatott politikusok választási listáján, majd a hűségét bizonygatja. Kiemeli, milyen jó kapcsolatot ápol Juhász Tünde kormánymegbízott mellett Gémes Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével, valamint Maroslele és Mindszent polgármestereivel. Putz Anita végül Orbán Viktortól kéri, hogy járjon el a falu iskolája ügyében és abban, hogy Lázár János és közte kialakuljon az együttműködés.

– Nagyon veszélyes egy ilyen lépés, hiszen az adott politikus hitelességét, valamint a „tárgyalóképességét”, ezáltal lényegében a mozgásterét rombolja – fogalmazott lapunknak a térség kistelepüléseinek munkájára rálátó forrásunk. Kiemelte, a konkrét ügyet nem ismeri, de a politika alapvető illemszabályait lépheti át a levél.

– Ha arról nyilatkozunk, hogy egy tárgyaláson egy szereplő mit mondott, vagy arról, mennyire támogat minket, akkor lényegében helyette, a nevében nyilatkozunk. Ezt nem szabad, de aggályos az államtitkár vagy a képviselő „mószerolása” is, ritkán javít a kapcsolatokon. Tapasztaltabb politikusok ilyet nem tesznek, aki hasonló lépésekre szánja el magát, akörül általában gyorsan elfogy a levegő – tette hozzá.

Mindeközben Mártélyon forrnak az indulatok

Információink szerint Mártélyon a képviselő-testület, egészen pontosan annak három tagja bizalmatlansági indítványt kezdeményezne Putz Anita ellen. Ennek oka, hogy a település egyetlen pályázatot sem nyer, és a polgármester nem ápol jó kapcsolatot Lázár János országgyűlési képviselővel, aminek több Facebook-posztjában is hangot adott. – A többség szeretné ezt a viszonyt rendezni, azonban Putz Anita személye ezt nem teszi lehetővé – fogalmazta meg portálunknak az egyik helyi képviselő.

A bizalmatlansági indítványról a kettővel ezelőtti testületi üléssel esett szó, és akkor úgy egyezett meg a grémium, hogy a következő alkalomra a napirendek közé kerül. Ez azonban furcsamód elmaradt. A hírek, illetve az előkészületek alapján ráadásul tűnik, a most szerdán tartandó ülésen sem tűzi napirendre az indítványt a településvezetés, amit a lapunknak nyilatkozó helyi politikus érthetetlennek nevezett.