Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

A zöldpártnak minden bizonnyal saját indulója lesz a balliberális ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán, nem állnak be a botrányhős vásárhelyi politikus mögé.

A jelek szerint az LMP sem kér Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti álmaiból. Erről Ungár Péter, a párt meghatározó személyisége, parlamenti képviselője beszélt az ATV Start című műsorában. Ungár arra utalt, az LMP-nek minden bizonnyal önálló miniszterelnök-jelöltje lesz a balliberális előválasztáson: ezzel kapcsolatban komoly, kiérlelt döntést szeretnének hozni, ami várhatóan még az idei esztendőben megszületik.

A műsorvezető rákérdezett, az eddig felmerült pártjelöltek és önjelöltek, azaz például Szabó Tímea (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (MMM) vagy Pálinkás József (Új Világ Néppárt) stb. közül bárki elfogadható, támogatható-e az LMP számára, amire Ungár úgy felelt: „nem tartom nagyon valószínűnek, hogy ezek közül a nevek közül bárkit támogatnánk”. Hozzátette, nem is tudja, ezek a nevek „milyen komolysági szinten vannak”, s mivel „a magyar ellenzék rendkívül sokrétű, diverz, sokszereplős konglomerátum”, ezért várakozásai szerint az előválasztásig nagyon sok ember neve fel fog még merülni.

Az LMP-s hozzátette, óvja attól az ellenzéket, hogy elinduljon a 2009-es – bohózatba vagy tragikomédiába fordult – miniszterelnök-jelölti casting irányába.

Az LMP sem kér Márki-Zay miniszterelnök-jelölti álmaiból

Az elmúlt időszak politikai történései és fejleményei alapján persze érthető, hogy az LMP sem kapkod Márki-Zayért. A balliberális politikus nemcsak városvezetőként sikertelen (több cikkben foglaltuk össze: irányítása alatt a város fejlődése megtorpant, megrekedt, s több, milliárdos projektet bukott el Vásárhely a könyvtár-tudásközponttól a szennyvíztisztítóig), de az országos politikában is kudarcot kudarcra halmoz. Az október 11-i borsodi időközi választáson nem csupán jelöltje, személyes kegyeltje, az antiszemita kirohanásairól hírhedtté vált Bíró László bukott meg, de elhasaltak Márki-Zay kizárólagos politikai termékei is. A választók hangos és határozott nemet mondtak az elvtelen, értékek és tartalom nélküli teljes balliberális összeborulásra, valamint a parttalan, korlátlan és öncélú (amúgy program és vízió nélküli) Fidesz-gyűlöletre, Orbán-köpködésre is.

Sőt, az MMM önjelölt miniszterelnök-jelöltjére csúnyán ráégett bukott embere visszaélésgyanús ügyének mentegetése is. Ahogy többször megírtuk: unokatestvére, Hadházy Ákos a széles nyilvánosság előtt buktatta le: a „korrupcióüldöző király” meztelen. Avagy kiderült, Márki-Zay számára a korrupció üldözése sem több egy közönséges politikai terméknél, ami a hatalomra jutás eszközéül szolgálhat. A független országgyűlési képviselő nyílt levélben tette helyre vásárhelyi rokonát, ne relativizálja a saját politikai oldalának zűrös tetteit, s ne kenje el megbocsátható „ügyeskedésnek” a kétes gazdasági manővereket. Hadházy megfeddte a maszatoló Márki-Zayt, elvész az ellenzék 2022-es győzelmi esélye, mert oda a hitelesség (látszata vagy utolsó morzsája), „ha a saját oldalukon felbukkanó korrupciót” nem „ugyanolyan elánnal” üldözik, mint a másik tábor vélt vagy valós ügyeit. Nem utolsósorban nehezményezte, nem kellene annyira „lenéznie” a választókat, „hogy azt hazudjuk nekik: nálunk csak szentek vannak, bezzeg a Fideszben mindenki lop”…

Arról már nem is beszélve, hogy mennyire lehet hiteles és komolyan vehető a magyar közéletben (akár csak az ellenzéki térfélen is) az a politikus, aki folyamatosan gyalázza, sértegeti az egyik politikai tábor szavazóit, szimpatizánsait. Márpedig Márki-Zay az utóbbi hetekben egyrészt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy botrányt okozott vállalhatatlan melegező kirohanásával („a Fidesznél több meleg egyik pártban sincs”), másrészt közismert róla, hogy a Fidesz-KDNP támogatóit rendre gyűlöletcímkékkel illeti („tudatlanok”, „rasszisták”, „homofóbok” stb.).

„Tisztességes, értelmes ember nem buzizik!” – üzent jelzésértékkel Vásárhelyre a kormánypártisággal nem vádolható 24.hu újságírója, Nagy József. Schiffer András ügyvéd, ex-LMP-alapító még ennél is tűpontosabban foglalta össze az ellenzéki véleményvezérek Márki-Zay-képét: a vásárhelyi politikus „listázni akarja a számára politikailag inkorrekt bírákat, számon tartja az ellenoldali melegeket, a képviselőjelöltjével kapcsolatban felmerült kreatív közpénz-felhasználást elintézi azzal, hogy ez helyben érezhetően alig érdekelt valakit”…

Ezek után miért is akarnák őt miniszterelnök-jelöltnek?

Belső fotó: MTI