Újabb szigorításról döntött a kormány

Rendeletet ad ki a kormány arról, hogy kötelező lesz a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a maszkviselet – értesült az Origó.hu. Az újság szerint ha a maszk felvétele elmarad, a rendezőt megbüntetik, és azt is, aki nem hordja.

Az eddigi megelőző döntések kapcsán felidézhető, hogy a lakosság egészségének védelméért már eddig is kötelező volt a maszk használata az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Az iskolákba és óvodákba csak kötelező testhőmérséklet-mérés után lehet belépni, ezen kívül a határellenőrzés és a beutazási korlátozás is érvényben van. Mindezeknek köszönhetően a magyar egészségügy egyelőre sikeresen védekezik a járvánnyal szemben, hazánkban jóval kevesebb az egymillió lakosra jutó elhunytak aránya, mint Európa számos országában.

A kormány – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. A hitelmoratóriumot újabb fél évvel már meghosszabbították.

A legfőbb cél most, hogy úgy tudják fékezni a vírus terjedését, hogy közben működjön a gazdaság. Mint emlékezetes, tavasszal már a vírus megjelenését követő első napokban nagyon szigorú korlátozásokat léptettek életbe: országszerte bezárták az egyetemeket, a köznevelésben elrendelték a digitális oktatást, kijárási korlátozást vezettek be, az időseknek külön vásárlási idősávot állapítottak meg. Az akkori intézkedések gyakorlatilag teljesen leállították a szolgáltatóipart, sőt az egész gazdaságot. Most ezt szeretnék elkerülni.

Az elmúlt napokban egyébként egyre-másra döntöttek újabb szigorítások mellett Európa többi országában is. Csehországban a köztereken, sőt a gépkocsikban is kötelező lesz a maszk viselése. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak. Október eleje óta szükségállapot van érvényben, zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírustesztnek vetik alá, a francia kormány pedig újabb nagyvárosokban vezeti be a legmagasabb fokozatú riasztási szintet. Ausztriában a legutóbbi szigorítás szerint zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze. A privát összejövetelek közül kivételt jelentek a temetések.

Forrás: magyarnemzet.hu