Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 11

Nem tud az Eötvös-iskola energetikai felújításához elég önerőt biztosítani a vásárhelyi önkormányzat, ezért nem valósul meg a beruházás – derült ki a csütörtöki vásárhelyi közgyűlésen, amelyen több téma kapcsán is vita robbant ki. Szó esett arról, hogy gócpont lett a városházából, és arról, hogy a polgármester szerint „nem hullanak a gyerekek a településen”, illetve arról is, hogy nincs elég forrás a fejlesztésekhez a városban.

A hivatal jelentős része otthonról, home office-ból dolgozik, ugyanis koronavírus-gócponttá alakult a városháza – ezzel kezdődött az ülés, amelyen elhangzott: információk szerint több tízfős irodai bulit szerveztek a hivatali dolgozók, ami elősegíthette a járvány terjedését. A Fidesz ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartott, amelyen Cseri Tamás képviselő elmondta, a hivatal szinte működésképtelenné vált, és ebben hatalmas felelőssége van a városvezetésnek.

„Nem működik a program, de ennek ellenére nem hullanak a gyermekek Vásárhelyen” – ezt Márki-Zay Péter jelentette ki a Fit-test projekt kapcsán, ami által több mint egy évtizedig végeztek egészségügyi vizsgálatokat helyi általános iskolásokon. A program már nem aktív a városban, az önkormányzat anyagi okokra hivatkozva szünetelteti azt. Cseri Tamás szerint a polgármester nem engedhetné meg magának, hogy így beszéljen a vásárhelyi fiatalokról.

Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 6

November 5-re halasztják a most tervezett közmeghallgatást buszközlekedés és tram-train témában – döntött a testület, amely a Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Alapítvány élére novemberre Mucsi Tamást szavazta meg ideiglenes vezetőnek. Mucsi Tamás jelenleg a HMSZ Zrt. közétkeztetési részlegénél lát el feladatokat, de az új poszt miatt nem fog két helyről fizetést kapni.

Cseri Tamás szerint összeférhetetlen Mucsi jelölése, ugyanis egy étkeztetéssel foglalkozó cégben van érdekeltsége, ami konkurenciát jelenthet a városi ellátónak. – Gyanú merülhet fel, hogy gazdasági kérdés esetén melyik érdeket helyezi előtérbe – vetette fel.

Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 14

Mucsi Tamás elismerte, hogy érdekeltséggel bír a közétkeztetési piacon, de azt mondta, inkább annak révén szokott megrendeléseket hozni a városnak, és nem fordítva. A jövőben is így tervezi.

Cseri Tamás annak kapcsán is kifejezte nemtetszését, hogy az önkormányzat Krupiczer Ferencre bízta a hamarosan nyíló Ifjúsági Klub létrehozását, kialakítását. A képviselő úgy látja, ez azért visszás, mert Krupiczer folyamatosan gyűlölködik a Facebookon, nem mutat jó példát, és folyamatosan a város megosztására törekszik, mivel lenézi, “birkának” nevezi a Fidesz-szimpatizánsokat.

Szintén izgalmas téma volt a TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program áttekintése. Mint elhangzott: a város nem tudja az összes projektet megvalósítani, ugyanis ezekhez jelentős önerőre van szükség, és a település forráshiány miatt nem képes ezt biztosítani. Így az a döntés született, hogy egy beruházásról, az Eötvös József iskola energetikai korszerűsítéséről lemond a város a többi javára, és később egy másik pályázatot keresnek a megvalósításra. Az előterjesztés szerint a település ezzel jelenleg 200-300 millió forintot spórol. A többi felújítás például az idősek otthonát, illetve a Klauzál és a Szent István iskolákat érinti.

Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 1

Cseri Tamás úgy véli, ez megmutatja, mi a valóság Hódmezővásárhelyen. – Az Eötvös felújításának is már rég el kellett volna készülnie, e helyett ez a projekt is Márki-Zay miniszterelnök-jelölti álmának, kampányának áldozata. A város még 2016-ban nyert erre pályázatot, amiről most lemondanak. A polgármester nem végzett elég lobbitevékenységet, „a fejlődő város” üres szlogen, nincsenek fejlesztéseink – fakadt ki a képviselő.

A kormánypárti képviselő arra is rámutatott: Márki-Zay a tavalyi választások előtt folyamatosan a közgyűlés fideszes többségét okolta a beruházások akadályoztatásáért, most viszont, amikor már rendelkezik a szükséges képviselői többséggel, a kormánnyal hadakozik. – Mennyibe kerül még a vásárhelyieknek a polgármester országos politizálása? – tette fel a kérdést.

Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 3

Végül egy apró megjegyzés: Márki-Zay Péter a szerdai szegedi tárgyalására nem ment el a járványra hivatkozva, ezzel keresztbe tett a számára kellemetlen ügy előre haladásának. Csütörtökön azonban gond nélkül végig ülte szinte az egész napot a városháza dísztermében, azaz a vírus ezúttal nem volt akadálya annak, hogy eleget tegyen kötelezettségének…

Fotók: Gémes Sándor