Közép-Európa kortárs kerámiaművészete

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a szlovákiai Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium, valamint a cseh bechyně-i és a lengyel wrocławi kerámiaközpontok anyagából mutat be egy válogatást a Tornyai János Múzeum földszintjén tegnap nyílt V4 Kerámia Art kiállítás.

A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz, számtalan izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása helyezi az európai kortárs kerámiaművészet centrumába a visegrádi országok művésztelepein zajló alkotómunkát.

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete 1

A Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczi Noémi-díjas kerámiaművész, egyben a vásárhelyi kerámiaszimpóziumok szakmai vezetőjének rendezésében megvalósult kiállítás – a tárlat korábban Komáromban és Losoncon volt látható   a visegrádi országok kortárs kerámiaművészeti törekvéseit érzékelteti. Míg a losonc-kálnói művésztelep fő alapanyaga a samott – a felvidéki szimpózium gyűjteményéből közel ötven mű szemlélteti az ottani munkát  , addig a hódmezővásárhelyi alkotótábor egyediségét a félszáznál is több alapanyag és egyedi égetési technológiák sokfélesége adja. Az itt készült művek között a finom, csipkevékonyságú porcelánok mellett a különleges csillogású, rendkívül magas hőfokon kiégetett szilíciumos alkotások a leginkább szemet vonzók.

A Tornyai-múzeumban december közepéig látogatható kiállításhoz kapcsolódóan november 12-én egy szakmai konferenciát tart a szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány.

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete 2

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete 3