Országos Könyvtári Napok a dóci könyvtárban

A 2020. évi Országos Könyvtári Napok eseményei két jelentős évforduló köré koncentrálódnak. 30. születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára, ehhez csatlakozott a dóci könyvtár is.

A Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! projekt keretében Nagy könyvtári beavatás témakörben október 7-én és október 9-én két programot is tartottak a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola tanulóinak.

Érzékenyítő foglalkozás:

Október 7-én Kurucsai Szabolcs, az Árboc Egyesület elnöke Elvis vakvezető kutyájával jött el újra, most az alsó tagozatos tanulóknak tartott érzékenyítő foglalkozást. Szabolcs bemutatta a látássérültek világát, milyen eszközök segítik őket mindennapi életvitelükben.

A tanulók nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, majd lehetőségük volt kipróbálni szemtakarókon keresztül, hogyan lehet tapintással, szaglással és hallással érzékelni a körülöttünk lévő világot. Az érzékenyítő foglalkozás mindannyiunk számára nagy élmény volt.

Robotikás program:

Október 9-én pedig egy új, innovatív programra került sor „Robotika foglalkozás a könyvtárban”, melyen a felső tagozatos tanulók vettek részt. A robotika foglalkozást Piri Ildikó a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese és informatikus kollégái tartották, Jenőfi Gábor és Molnár Dániel.

A tanulók 2-3 fős csoportot alkottak, megismerkedtek a robotok alkatrészeivel, az érzékelőkkel, megismerkedtek a programozási felülettel, így képessé váltak egyszerű programok írására, azoknak a robotokra történő rátöltésére, majd ezt követően Piri Ildikó felolvasta a diákoknak Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok című verset.

A verset meghallgatva azt a feladatot kapták a csapatok, válasszanak ki egy, a versben szereplő állatot, és a robotot úgy építsék fel és programozzák be, hogy az állat jellemző jegyeivel rendelkezzen, a megjelenésével és a mozgásával. Mindegyik csapat kiválóan oldotta meg a feladatot, a kiválasztott állatok életre keltek a robotok segítségével.

A programok a Somogyi-könyvtár szervezésével jöttek létre.

Országos Könyvtári Napok a dóci könyvtárban 1 Országos Könyvtári Napok a dóci könyvtárban 2 Országos Könyvtári Napok a dóci könyvtárban 3

Gál Andorné
könyvtáros