Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban

Kézimunka kiállítás, és a vásárhelyi pálinka, bor sör története és rejtelmei – ez várta az érdeklődőket vasárnap délután a Csúcsi Olvasókörben – tudósít a Vásárhely24.

Több mint két tucat kiállító mutatta meg az olvasókörben hobbiját, hogy hogyan tölti szabadidejét hasznosan – hímzés, kötés, horgolás, textilbaba, és makramé is megjelent az alkotások között – tudta meg a lap Galambos Kornélné D. Szabó Katalin közösségfejlesztőtől. Mint elmondta, nemcsak a vásárhelyi hímzés jelent meg a kiállított munkákon, hanem magyar motívumok is, úgy mint például a ló.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 3

A helyi kézműves munkák kiállítása mellett Vásárhely egyéb értékei is előtérbe kerültek. Benkő B. László, a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv szerzője “Vásárhelyi Pálinka Bor Sör” című könyvét ismertette meg a jelenlévőkkel.

Az előadás kezdete előtt a szerző a portálnak elmondta, 2 évvel ezelőtt, amikor készült a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv, helyet szánt volna a kötetben a vásárhelyi italoknak is, de ahogy alakult a könyv, rájött, hogy ez a fejezet egy külön kötetet érdemel és kíván terjedelme miatt is.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 2

A szerző hozzátette, valamikor régen, Vásárhely határában hatalmas szőlőterületek voltak, és amíg az 1880-as években meg nem fúrták az ártézi kutakat, addig a helyieknek nem igen volt lehetőségük egészséges ivóvízre. Ezt pótolta – természetesen főleg a felnőtt férfiaknál – a bor. Benkő B. László hozzátette, a bortermelés mellékterméke volt a söprű vagy a törköly, ebből pedig pálinkát készítettek. Bár ezek vadabbak voltak mint mai, gyümölcsös társaik, funkciójukat ellátták akkor is.

A szerzőtől azt is megtudták, nagy sörfőzde működött régen Vásárhelyen, ezelőtt majdnem 300 évvel a károlyiak uradalmuk felállítása idején üzemméretű sörfőzdét is felállítottak.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 1

Benkő B. László kötete nemcsak történeti áttekintést nyújt, hanem számos gyakorlati tanácsot is ad a bor illetve a pálinkafőzés tekintetében, illetve van egy kisebb fejezet, amely sörös, boros és pálinkás ételekről szól.

A kötet egyébként még kapható!

Forrás és fotók: vasarhely24.com