Lázár János: a közügyek intézőinek cselekvési szabadságát meghatározza anyagi függésük vagy függetlenségük 1

Szélsőségesen átpolitizált, radikális a közhangulat Hódmezővásárhelyen, de a város lényegében lefagyott, leállt a fejlődésben – jelentette ki Lázár János csütörtök reggel a Kossuth Rádió műsorában.

A politikust két témában kérdezték a Jó reggelt, Magyarországban!: a mezőhegyesi ménesbirtok és a mezőgazdaság fejlesztéséről, illetve arról, hogyan látja Hódmezővásárhely mindennapjait.

– Izgalmas időket élünk, mert 2018 óta olyan városban élek, amelynek ellenzéki polgármestere van, és aki be tudja bizonyítani, hogy mekkora szájhős, amikor a kormányról és Orbán Viktorról van szó. A város azonban lényegében lefagyott és leállt a fejlődésben. Amit a Kossuth Rádió hallgatói Hódmezővásárhelyről hallva megszoktak Rapcsák András, Almási István és az én időmben, az ma már nem divat: mi a város fejlesztéséért és mindenki polgármestereként dolgoztunk – fejtette ki Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője szerint a településen szélsőségesen átpolitizált, radikális közhangulat tapasztalható, aminek fontos eleme, hogy a polgármester a kormány leváltásán dolgozik. – Ezt értelmetlennek tartom, mert egy polgármesternek mindenki érdekében kellene dolgoznia, és nem a kormány ellen, hanem közösen azért, hogy a választópolgárok jobb életkörülmények között éljenek – hangsúlyozta Lázár.

Rámutatott: ennek ellenére a magyar ellenzéki polgármesterek városfejlesztés helyett ellenzéki politikát folytatnak, lényegében bábpolgármesterként, ugyanis ellenzéki politikai erők irányítják őket.

A mezőhegyesi ménesbirtok kapcsán elmondta: a koronavírus-világjárvány nagy lehetőséget adott azoknak az országoknak, akik a mezőgazdaságukat és az önellátásukat szeretnék fejleszteni, ugyanis a kialakult helyzet során belegondolhattunk, mennyire boldogulnánk akkor, ha teljesen lezárnánk határainkat.

Lázár János kijelentette, mindenképp szükséges fejleszteni a mezőgazdaságot, ami az ország szuverenitását, gazdaságélénkítést, a vidéki települések megújulását és a társadalom fejlesztését is jelenti. – El kell érnünk, hogy aki vidéki kistelepülésen él, az ne költözzön el onnan, hanem ott akarjon élni, mint ahogy azt is, hogy a mezőgazdaság ne a múlt legyen, hanem a jövő. Ennek mintája lehet Mezőhegyes – magyarázta a ménesbirtokért felelős kormánybiztos.

A műsorban még elhangzott: Magyarországnak rengeteg a tanulnivalója az utóbbi években élelmiszeripari nagyhatalommá vált Lengyelországtól, mivel hazánk most nem használja ki a mezőgazdasági adottságait, holott 20 millió fő ellátására lenne képes.

Fotó: Archív (magyarmezogazdasag.hu)