Egymillió forintra büntette Hadházyt az adatvédelmi hatóság

A balliberális országgyűlési képviselő közösségi oldalán hozott nyilvánosságra dokumentumokat és új információkat Márki-Zay Péter bukott borsodi jelöltjének korrupciógyanús ügyleteiről. Azt ígéri, feljelentést is tesz.

Nyilvános vitába kezdett a Jobbik és Márki-Zay Péter bukott borsodi jelöltje, Bíró László korrupciógyanús ügyéről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és unokatestvére, a balliberális vásárhelyi polgármester. Hadházy – mint megírtuk – még vasárnap este borította a bilit. Akkor közölte: „Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét. A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom”. Hozzáfűzte, a Bíróék-féle  „szociális szövetkezetezés” a vizsgálatai alapján „alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.”

Beszámoltunk róla: a történet kapcsán korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen Tényi István. Miután az ellenzéki pártelnökök közös nyilatkozatban határolódtak el Hadházytól, Márki-Zay pedig maszatolásba és Bíró mentegetésébe kezdett, az ex-LMP-s politikus – ezt is összefoglaltuk – a 444.hu-n és az ATV-ben hozott nyilvánosságra pikáns részleteket a sztoriról. Most azért telhetett be nála a pohár, hogy Márki-Zay nyilvános posztokban kezdte el mentegetni Bírót, azt üzenvén, „nincs itt semmi látnivaló”.

Az országgyűlési képviselő friss, csütörtöki Facebook-posztjában úgy reagált erre: az ellenzéki összefogásnak csak akkor van esélye a 2022-es választáson, ha a Márki-Zayéhoz hasonló érvrendszer az ellenzék vezetőiben fel sem merül. „Győzni ugyanis csak egyetlen esetben tudunk: ha az emberek többsége elhiszi, hogy az ellenzéki győzelem után egészen máshogyan mennek majd a dolgok. Ha az emberek elhiszik rólunk, hogy leváltani akarjuk a Fidesz rendszerét, nem pedig beleülni a vezető székeibe; hogy a saját oldalunkon felbukkanó korrupciót ugyanolyan elánnal üldözzük majd, mint a Fideszét. Ha nem nézzük le annyira a választóinkat, hogy azt hazudjuk nekik: nálunk csak szentek vannak, bezzeg a Fideszben mindenki lop (utóbbi azzal a megjegyzéssel igaz amúgy, hogy aki nem lop, az is cinkos)” – fogalmaz.

Hadházy tehát elítélendőnek tartja, ha Márki-Zay nem üldözi ugyanolyan elánnal a balliberális korrupciót, mint a másik politikai oldal vélt vagy valós visszaéléseit. „Polgármester Úr minapi posztjában olyan érvekkel védte a Bíró László szociális szövetkezetének ügyét amelyekkel az elmúlt hét évben szinte naponta találkozom, amikor korrupciós ügyeket mutatok be” – tart tükröt az MMM-elnök elé.

Többek között nehezményezi, hogy Márki-Zay „úgy ítéli meg, hogy ha a látszat nem is szép, de Bíróék ‘szociális szövetkezete” törvényesen’ működött. Ez egyrészt távolról sem biztos, másrészt ebben az országban már vagy száz éve a legnagyobb disznóságokat is törvényesen csinálják”. Valamint kifogásolja, hogy „Péter szerint megbocsátható bűn, ha valaki egy közcélra (itt a legszegényebbek felemelésére) szánt EU-s pénzt úgy használ fel, hogy azzal a családja is jól jár – például a saját házát újítja fel valaki, vagy saját családtagját alkalmazza”. Azt is leszögezi, „ha ezt az egészet nagyon megengedően ‘ügyeskedésnek’ nevezzük (a szociális szövetkezet sokkal több ennél), akkor engedjük meg, ügyeskedjen, de ne akarjon országgyűlési képviselő lenni! Főleg ne egy olyan körzetben, ahol – mondjuk – az általa ‘összeügyeskedett’ 5 millió forintot az emberek jelentős része évek alatt sem tudja megkeresni”.

Külön kiemeli: „óriási veszély, ha a sajátjaink tetteit relativizálni kezdjük, miközben mi is ‘zéró toleranciát’ hirdetünk a lopással szemben, mint a miniszterelnök”.

Hadházy Ákos posztjában leírja, korábbi szóbeli közlése után most, tegnap Márki-Zaynak és az ellenzéki képviselőknek is elküldött minden, rendelkezésére álló dokumentumot az ügyről. Néhányat Facebook-oldalán is bemutat – mi tehát innen szemezgetünk, idézünk.

„A szó szerint legszegényebbeknek szánt pénzt elfolyató, jól menő vállalkozók és dúsgazdag ügyvédek által létrehozott ‘szociális szövetkezetről’  a 444 cikke részletesen beszámol, az itt közzétett dokumentum részletek ezekhez a tényekhez adnak néhány aláfestést, illetve néhány újabb bizarr részlettel egészítik ki azt.

Az alapító okiratban például a kifejezetten jómódú alapítók – az EU támogatás megszerzése érdekében – azt állítják, hogy ők hátrányos helyzetű emberek, akik munkahelyet akarnak saját maguknak teremteni és saját szociális helyzetükön akarnak kicsit javítani.

Hadházynak elege lett belőle, hogy Márki-Zay relativizálja az ellenzéki korrupciót 3

Az egyik alapító, egy ‘hátrányos helyzetű’ ügyvéd lakásának címe Budapest legdrágább és legelegánsabb sugárútján, az Andrássy úton van. De a 444 kiderítette, hogy az egyik alapító házaspárnak Rodosz szigetén nyaralója is van” – írja.

Hadházynak elege lett belőle, hogy Márki-Zay relativizálja az ellenzéki korrupciót 2

Majd így folytatja: „A támogatást – törvénytelenül – eredetileg arra akarták használni, hogy meglevő más vállalkozásukban gyártani szándékozott mosóport csomagoljanak. Ha ehhez akartak volna támogatást szerezni, akkor közvetlenül arra kellett volna pályázni, nem pedig azt hazudni, hogy ők szociálisan hátrányos helyzetű emberek, akik zacskózó üzemet álmodtak meg maguknak – így ugyanis a valódi mélyszegénységben élő emberektől vették el a lehetőséget. Az 50 milliós támogatás kisebbik része ment fizetésekre (köztük alapítók is kaptak bért!). A nagyobb rész elfolyt furcsa (kamu) célokra vagy saját cégekhez, vagy nagyon furcsa cégekhez: 5 millió nyilvánosság biztosításra saját cégnek(!), marketingre egy rejtélyes budapesti cégnek, 5 millió projektmenedzsmentre. Bíró saját cége – a Hunola Kft. – számlázott, illetve elmondása szerint havi 200 ezres fizetést kapott a menedzselésért.

Hadházynak elege lett belőle, hogy Márki-Zay relativizálja az ellenzéki korrupciót 1

Ennél azonban még durvább, hogy ‘üzleti tanácsadásért’ 2,8 milliót fizettek ki egy Roboáni Kft. nevű csaló cégnek, amelyik 2015-ben a semmiből hirtelen csinált 100 milliós forgalmat, nulla nyereséggel – a székhelye egy miskolci szegénytelepen van – majd eltűnt. Szintén üzleti tanácsokért 1,2 milliót fizettek egy fitnesztermet üzemeltető Not Jam Fit Kft.-nek is. Havi 300 ezerért béreltek üzemet a helyi takarékszövetkezet vezetőjétől, kiépítettek benne 800 ezerért (!) egy biztonsági berendezést, felújították 10 millióért a termet az EU-s pénzből, majd egy év után otthagyták az egészet. A takarékszövetkezet vezetőjének vagyonának az értéke így a legszegényebbeknek szánt EU-s pénzből nőtt 11 millióval. Ebből a pénzből pl. száz, valóban hátrányos helyzetű gyerek kaphatott volna 100 ezer forintos ösztöndíjat” – vázolja közösségi oldalán Hadházy, aki hozzáteszi: valószínűleg feljelentést tesz az ügyben. Bízik benne, hogy az összes dokumentum megismerése után az ellenzéki pártok megváltoztatják eddigi álláspontjukat, miszerint a Bíró-ügyben nincs semmi látnivaló.

Külön kiemeli: Márki-Zayval is „még lesz beszélnivalónk az ügyben. A 2022-es választás múlhat rajta.”…

Fotók, dokumentumok, képernyőmentések forrása: Hadházy Ákos Facebook-oldala