Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 5

Október első szombatján a baksi Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvodában rendezték a megyei roma egészségnapot, az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretében.

Búza Zsolt, a község polgármestere megköszönte a megyei önkormányzatnak, hogy Baksot választotta a roma egészségnap helyszínéül a megye hatvan települése közül.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 6

Kormányos Sándor, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat mezőgazdasági tanácsnoka pedig köszöntőjében arról szólt, hogy a felzárkóztatás az esélyegyenlőségről szól a munkában, a lakhatásban és a szerelemben is!… Kiemelte, hogy ennek érdekében a cél, hogy a különböző gondolkodásmódok találkozzanak egymással.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 7

A hivatalos megnyitó után a mindenkit megmozgató programmal folytatódott az egészségnap. A résztvevők a mintegy egy órás testmozgató, aerob jellegű edzés gyakorlataival nem csupán a regisztrációkor kapott müzliszeletben, almában és a dobozos üdítőben rejlő csekély kalóriákat égették el, de még az otthoni reggeliét is.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 8

A főképp gyerekek részvételével zajló programban a sportcsarnokban közben vérnyomás, majd testzsír mérés és életmód tanácsadás várta az érdeklődőket, s akinek kedve volt, az egy ambu baba segítségével az életmentés legfontosabb fogásaival is megismerkedhetett.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 9

Persze a könnyedebb testmozgás sem maradt el, hiszen a hat éven aluliakat ugrálóvár várta, míg a nagyobbak ping-pongozhattak, kosárlabdázhattak, kapura rúghattak.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 10

Az is kiderült, hogy a romák korai halálozás okai közt szerepel az egészségtelen étkezés (krumpli, zsír, cukor), és az is, hogy későn mennek orvoshoz.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 11

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 12

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 13

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 14

Megyei roma egészségnapot tartottak Bakson 15