Márki-Zay és az elvtelen összefogás is megbukott vasárnap Borsodban 1

Alapjaiban reccsent meg az elvtelen szivárványkoalíció a tiszaújváros–szerencsi időközi választáson. A választók nemet mondtak az értékek és tartalom nélküli összeborulásra és a Fidesz-gyűlöletre is, vagyis Vásárhely balliberális polgármesterének politikai termékeit utasították el.

Ahogy a politikai elemzők a borsodi időközi választás végeredménye kapcsán jelezték, Bíró László és a balliberális összefogás elhasalását követően máris kitört a vita az ellenzékben arról, van-e bármiféle értelme és haszna a teljes szivárványos összeborulásnak. Mint ismert, a Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia az édesapja 2018-as eredményét is felülmúlva 50,87 százalékos támogatottsággal verte meg a két évvel ezelőttinél kevesebb voksot begyűjtő, 45,9 százalékig jutó Bírót. Akit ugyan az összes balliberális párt támogatott, de valójában a Jobbik és Márki-Zay Péter jelöltjeként indult. A Mindenki Magyarországa Mozgalom szerencsi Kossuth-kör aktív tagjának csúfos kudarca így leginkább a mellette mindenkinél aktívabban kampányoló Márki-Zay kudarca, tekintve, hogy az ő emberét verték rommá a körzetben.

Teljesen jogos a Nézőpont Intézet igazgatójának felvetése: a borsodi eredmények tükrében minden eddiginél élesebben merül fel a kérdés, működőképes-e egyáltalán a teljes ellenzéki együttműködés, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy éppen arról van szó, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció csupán, amiben összeegyeztethetetlen elemeket: például egy volt antiszemita pártot és az antiszemitizmus ellen mindig küzdő baloldali pártokat próbáltak összekovácsolni. Úgy tűnik ugyanis, az emberek többsége Mráz Ágoston Sámuel tételének második részével értett egyet, azaz nemet mondott a hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalícióra, mely az antiszemita gyökerű Jobbikot (és helyben annak antiszemita kirohanásokról hírhedtté vált politikusát) és az (elvileg az) antiszemitizmus ellen küzdő más baloldali pártokat próbálja egybemosni.

Hiába sulykolták, hogy az egy az egy elleni felállásban majd összeadódnak az egyes pártok szavazói, és 50 százalék fölé jutva megverik a Fidesz-KDNP-t, a jelek szerint rendkívül sok, gondolkodó választópolgár érzékenyebb annál, mint hogy egyszerű adathalmazként matekozhatnának velük az ellenzékiek. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Márki-Zay embere, Bíró László önmagában is rossz jelölt volt, és az is világos, hogy nem lett attól nagyobb az ellenzéki tábor, hogy a Jobbik mellé odasorakoztatták a Momentumot és az MSZP-t meg a DK-t, illetve a DK meg az MSZP mellé a Momentumot és a Jobbikot.

Az eredmény azt mutatja, az erőltetett kényszerházasság megbukott, mely a Gyurcsány Ferenccel való összefogásban lassan teljesen eltűnő-megszűnő Jobbik mellett Márki-Zay súlyos kudarcát jelenti. Hiszen az utóbbi két és fél évben gyakorlatilag nem volt más politikai terméke a Jobbik farvizén evezni próbáló MMM-es önjelölt miniszterelnök-jelöltnek, mint a totális ellenzéki összeborulás mantrázása, befogott orral, előélettől, értéktől és elvektől függetlenül. No meg a korlátlan és parttalan Fidesz-gyűlölet és Orbán-köpködés. Október 11-én éppen ezekre mondtak nemet a választók: az elvtelen, hazug, hamis koalícióra, melynek egyedüli programja röviden azzal írható le, hogy „O1G”, hosszabban pedig azzal, hogy „Orbán, takarodj”. Az emberek azt üzenték, elutasítják ezt a program, értékek és vízió nélküli üres mocskolódást.

Nem véletlen emelte ki hétfőn a Parlamentben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is, a balliberális hatalomtechnikai koalíció úgy, ahogy van megbukott, Karácsonyostul, Márki-Zay Péterestül, Gyurcsány Ferencestül, Kunhalmistul.

Ahogy jeleztük, a két év fél éve az országot járó haknipolgármester látványos bukása sajnos sokba fáj Vásárhelynek, mely milliárdos fejlesztések, projektek sorától esik el. Egyre erőteljesebben és hangosabban merül fel a kérdés: meddig finanszírozza Vásárhely városa Márki-Zay kudarcos politikai karrierjét? Vajon meddig tűrik még a vásárhelyiek, hogy polgármesterük ugródeszkának próbálja meg használni a várost, s így vagy úgy, de annak lakói fizessék meg a miniszterelnök-jelölti helyezkedés árát, miközben „vezetőjük” üres és öncélú politikai termékeit, az elvtelen, teljes ellenzéki összefogást és a parttalan Fidesz-gyűlöletet is elutasítják a magyarok?

Fotó: Bíró László Facebook-oldala