Orbán: jövő nyáron szabadulhat fel Magyarország

Május-július tájékára várja a vakcinát Orbán Viktor, aki szerint lassan már vághatjuk a centit. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb kormányzati döntésekről és intézkedésekről beszélt a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában.

Két órán belül eredményt ad az új magyar PCR-teszt, és új terápiákat, saját gyártású antivirális szereket alkalmaznak Magyarországon a kezelésben – kezdte a beszélgetést Nagy Katalin és a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a magyar orvoskoponyák a világ legjobbjai közé tartoznak, Szent-Györgyi Albert és Semmelweis Ignác nemzetének egészségügye, orvostudománya ma is kitesz magáért.

Mikorra lesz vakcina? Orbán szerint mindenki erre kíváncsi, az Európai Bizottság elnökének neki is szegezte a kérdést, miután az EU eurómilliárdokat tol hat-hét cég vakcinafejlesztésébe. Egyenes választ azonban nem kapott, annyi valószínű, hogy a következő év közepén érkezhet a védőoltás. Katonanyelven szólva kifelé megyünk a járványból, lassan kezdhetjük vágni a centit. A szabadulás május-június-július táján érhet Magyarországra, addig tart rosszkedvünk tele – fogalmazott a miniszterelnök.

Ami a gazdaságot, a gazdaságvédelmet illeti, 2022 végéig kiterjesztette a kormány a lakásépítés 5 százalékos áfáját. Orbán bízik benne, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter várakozásai beigazolódnak, ha ő biztató jeleket vél felfedezni, azt nyugodtan megszorozhatjuk kettővel. Ezzel együtt a következő néhány hónap lesz a meghatározó időszak mind az egészségügyben, mind a gazdaságban.

A kormányfő azt mondta, a magyar járványkezelés alapjaiban különbözik másokétól, mert mi már tavasszal is a második hullámra készültünk, nyáron erre készítettük fel az országot, ezt szolgálta politikailag a nemzeti konzultáció, a védőeszközök hazai gyártása és a nemzetközi vakcinakutatások támogatása, valamint a gazdaságvédelmi intézkedések megerősítése. A legtöbb ország pénzt adott az embereknek, hogy felpörgessék a gazdaságot, mi másik irányba indultunk, mert a magyar gazdaság szemben a nyugatiakkal munka- és munkahelyalapú, a gazdasági védekezés középpontjában így a beruházások, a vállalatok és a családok beruházásai állnak. Ehhez kapcsolódik a lakásépítés 5 százalékos áfája, az otthonteremtést és a lakásvásárlást segítendő. Újabb kormányzati kedvezmények, intézkedések is segítik majd az otthonteremtést, a családokat – ígérte.

Hozzátette, a legnagyobb veszély a kivárás, ha kivárnak a családok és a vállalkozók, akkor megáll a gazdaság. Azért ad a kormány támogatást, hogy a családok és a vállalkozók csinálják, ne kivárjanak – szögezte le.

A következő hetek várakozásait illetően azt mondta, sokak szerint a világ most a vesztébe rohan, mások úgy vélik, a világ egyre-másra talál válaszokat a bajaira. Orbán az utóbbi csoportba tartozik, és a javulás, előrelépés lehetőségeit keresi. Tavasszal legyőztük az első hullámot, és az a felfogása, hogy ez újra sikerülni fog. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyünk bírni fogja a terhelést addig, míg megérkezik a vakcina. Ennek jegyében minél hosszabb ideig tudjuk tartani a tervezett műtéteket, annál sikeresebbek vagyunk. Három hétre látunk előre, ez idő alatt nem várható nagyobb robbanás és változás – emelte ki.

Szóba került az orvosbérek emelése is. A miniszterelnök kifejtette, a rendszerváltás óta sodródás, rendezetlenség jellemzi az egészségügyet. Hosszú évek óta látszik, az orvosok hiányánál is nagyobb probléma az ápolónők elvándorlása, ezért az ápolói béremelést tekintették prioritásnak, majd a vidéki és a fővárosi kórházakat fejlesztette a kormányzat, illetve újakat építettek. A rendrakás utolsó lépése az orvosbérek emelése, avagy a rend megteremtése az ágazatban. Elismerte, vannak még részletkérdések, amiket rendezni kell, ezeken munkacsoportok dolgoznak, számítanak az orvosi kamara véleményére, de év végére lesz egy rend, amihez az erkölcsös orvosok és betegek is tudnak viszonyulni, normális bérek lesznek, s kivezetik a hálapénzt.

A baloldal viszont továbbra is támadja az országot, a védekezést, s az attakhoz brüsszeli politikusok is csatlakoznak. Orbán szerint ha a baloldal veszélyes embert lát, márpedig ő az, akkor megpróbálja levadászni, és e tekintetben nincs új a nap alatt, nem tudják őt meglepni. A korrupció vádja állandó, ellene például 1989 óta alkalmazzák, s el kell ismernie, a módszer az emberek körében hatékony. Az emberek abból indulnak ki, aki a hatalom közelében pénzről dönt, az követhetne el korrupciót, tehát nem egyszerű ez ellen védekezni. Most német politikusok támadják őt az EU-ban. Bagoly mondja verébnek – így Orbán, hozzátéve: német nyelvterületen jóval nagyobb a korrupció, mint Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Skandináviában is, csúcsra jár a pénzmosás, nagy bankok dőlnek be, rántják magukkal az embereket. Egyikünk sem hibátlan, de egyikünk sem eleve bűnös, akár nyugat-európai, akár közép-európai – mutatott rá.

Hozzáfűzte: a nemzetközi támadások közös nevezője a milliárdos spekuláns, Soros György, aki megveszi a nyugat-európai politikusokat. Eközben abból szerez pénzt, hogy millió számra tesz tönkre embereket. Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az EU-ban, addig ki kell jelenteni: az unió korrupt!

Végül leszögezte, a baloldal megint lejáratta magát azzal, hogy nem a nemzetével fogott össze, hanem, mint száz éve mindig, a fajtájára támadó idegenek mellé állt.

Fotó: MTI