Végrehajtást indít Havasi Katalin Márki-Zay Péter ellen! 4

Az élet azonban ezt cáfolja – hangsúlyozta a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, gyermekorvos a lapunknak adott interjújában. Dr. Havasi Katalin felhívta a figyelmet: ha azt várjuk, hogy bennünket ne fertőzzenek, akkor a kölcsönösség alapján úgy tisztességes, ha mi sem fertőzünk. Ezért fontos, hogy helyesen hordjuk a maszkot. Interjú!

– A koronavírus-járvány miatt a maszkok a mindennapjaink részévé váltak. Sokan azonban még mindig nem hordják megfelelően ezeket az eszközöket. Szögezzük le: mikor hordjuk helyesen a maszkot és mik a leggyakrabban elkövetett hibák?

– A helyesen viselt maszk fedi az orrot és a szájat is, és sem alatta, sem fölötte nem áramlik a levegő. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy nagy levegővételnél kissé behúzódik, kifúváskor kissé elemelkedik. Fontos szabály, hogy ne fogjuk meg az arcunk előtti részt, mert csak így kerülhető el a kezünkről odavitt fertőzés.

– Egyre többet lehet hallani arról is, hogy az sem mindegy, milyen anyagból készül egy maszk. Erről mi a véleménye?

– A sebészi maszkok már bizonyítottak a gyógyító munkában, a műtéti sterilitáshoz elegendően védik a beteget. Az újabb kutatások igazolják, hogy a viselőjét is, ha helyesen használja. A sálak, egyrétegű textil maszkok a vírusok körülbelül felét szűrik csak ki, ezért ezeket csak a szabadban hordjuk. Zárt helyen a több rétegű maszkok a legjobbak. Szakemberek szerint legjobb, ha a maszk két rétege között – akár cserélhető – harmadik, sűrűbb szövésű réteget teszünk. Ezeket “szendvics” maszknak nevezzük. A szendvics közepén jól szerepel a selyem, vagy akár a papírzsebkendő is.

Sokaknak meglepő, de a szelepes maszkok NEM javasoltak, mégy akkor sem, ha , FFP2 vagy 3 minősítésűek. Igaz, a viselőjüket megvédik, de a környezetét nem! Bármelyikünk lehet fertőzött, és ha azt várom, hogy engem ne fertőzzenek, akkor a kölcsönösség alapján úgy tisztességes, ha én sem fertőzöm. Ugyan ez vonatkozik a homlokon, vagy orr alatt viselt maszkokra is.

– A maszkokat nemcsak viselni, hanem tisztítani is kell. Milyen időközönként tegyük ezt meg, és miből áll a megfelelő tisztítás?

– A hétköznapi életben a naponta történő, mosószeres mosás és vasalás általában elegendő.

– Mennyi használat után érdemes lecserélni egy maszkot?

– Általában naponta elég cserélni, azonban ha köhögés, tüsszentés miatt szennyeződik, vagy tartós használat miatt nedvessé, nyirkossá válik a maszk, akkor azonnal indokolt lecserélni, és kimosni.

– Sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy a maszk egy “szükséges rossz”, és semmitől nem véd meg. Orvosilag ez hogyan cáfolható?

– Számos kutatás bizonyítja az ellenkezőjét, de természetesen nem várható el, hogy mindenki kövesse a legújabb orvosi szakirodalmat. Talán a legszemléletesebb az, hogy a járvány kezdetén, a hírekből ismert karanténhajókon utólag, a biztonsági kamerák felvétele alapján megnézték, hogy ki mennyire viselte a maszkot, és ezt összevetették a későbbi fertőzés súlyosságával. A maszkhasználók nagy többsége tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést, míg a súlyos és halálos kimenetelő COVID19 megbetegedés szinte csak a maszkot nem használók között fordult elő. Az a sajátossága ennek a fertőzésnek, hogy a lefolyás súlyossága többek között a fertőző vírus mennyiségétől is függ. Ezt, a fertőző és a belélegezhető vírus számot csökkenti valamennyi maszk, még akkor is, ha van amelyik jobban, van amelyik kevésbé.

A tökéletes maszk sem pótolja a többi szabály betartását. A kézmosás, a kéz fertőtlenítése, a távolságtartás, és a fertőzésnek kitett (leköhögött, letüsszentett, beteg közelében viselt) ruházat mosása továbbra is fontos része a hatékony védekezésnek.

Sokan gondolják, hogy ők fiatalok, egészségesek, rajtuk nem fog a vírus. Sajnos az élet ezt cáfolja. Nehéz, az életért folytatott küzdelmek, hosszan tartó, mindennapi életet megnehezítő maradványtünetek, és megrázó tragédiák sora üzeni, hogy vigyázzunk egymásra, és vigyázzunk magunkra fiatalon és idősebb korban is!