A magyar fejlesztésű terápia nem csak a koronavírus ellen lehet hatékony

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, csütörtökre először meghaladta az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok szerint az elmúlt napon 5397-tel 244 734-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 93 újabb halálos áldozattal 4690-re. Eddig 108 233-an gyógyultak meg, viszont már 131 811 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

A kormány a fertőzés gyorsuló terjedése ellenére nem tervezi újból a tavaszihoz hasonló szigorú karanténkorlátozások bevezetését és a három hét múlva esedékes önkormányzati választások elhalasztását sem – közölte az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjúban Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter.     Ugyanezt megerősítette Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter is szokásos napi tájékoztatóján, hozzátéve, hogy az ország gazdasága nem bírna ki egy újabb többhetes leállást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben a közösségi oldalakon utalást tett arra, hogy Ukrajna a koronavírus ellen az Európai Uniótól készül vakcinát vásárolni és nem Oroszországtól.

“Az Európai Unió volt az, amely megerősítette, hogy segít Ukrajnának valódi oltáshoz jutni, amikor az elkészül és nem fog kétségeket okozni a tudósokban. Ezért nem tanácsolom, hogy higgyenek nagyon olyan cinikusok kampánykezdeményezéseiben, akik már ellenőrizetlen szert adattak be maguknak” – írta, utalva arra, hogy Viktor Medvedcsuk, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért ukrán párt vezetője nemrég az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben járva beoltatta magát a Covid-19 elleni orosz vakcinával.