Korszerűsítik az algyői és a szegedi szennyvíztisztító telepet

Nehéz gazdasági helyzetben van az Alföldvíz Zrt., ezért kérdéses, meddig tudja fizetni a korszerűtlen vásárhelyi szennyvíztisztító miatti bírságokat – tájékoztatta lapunkat Diós Zsolt. A víziközmű-társaság szóvivője kérdésünkre azt is elárulta, ha a telep korszerűsítésére nem tudnak EU-s forrást igénybe venni, akkor a vásárhelyi önkormányzattal közösen kell megoldást találni a környezeti károk enyhítésére. Nagyon úgy fest, hogy Márki-Zay Péter újabb kudarca előbb-utóbb a vásárhelyieken csattan.

„A hazai víziközmű-szolgáltatók, így az Alföldvíz is nehéz gazdasági helyzetben vannak” – mondta el lapunk megkeresésére Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője. A szakember hozzátette: „Társaságunk a várossal kötött szerződéses kötelezettségeinek igyekszik eleget tenni, de a fizetőképesség csökkenésével a bírságtételek finanszírozása is kérdésessé válhat.”

A céget annak kapcsán kerestük meg, hogy több cikkben is beszámoltunk róla: Márki-Zay Péter és hivatala több mint kétéves teszetoszasága miatt elúszhat a vásárhelyi szennyvíztisztító amúgy halaszthatatlannak tűnő, többmilliárdos felújítása. Márki-Zay maga ismerte el: „az Alföldvíz által üzemeltetett telep az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg, ezért a cég rendszeres büntetéseket kap”. S valóban, a 90-es évek elején épült, akkor rendkívül korszerűnek számító vásárhelyi szennyvíztisztító felett mára nagyon eljárt az idő: a Promenad információi szerint a telepről elfolyó szennyvíz több tekintetben is átlépi a megengedett környezetvédelmi határértékeket, azaz a megengedettnél jobban károsíthatja a környezetet, így példának okáért a Tiszát. (Érdekes: ez ellen vajon miért nem akarnak tüntetni Márki-Zay és hívei, csak az ATEV szagterhelése zavarja őket? Mi ez a kettős mérce?)

Diós Zsolt ennek kapcsán úgy fogalmazott, társaságuk a rendelkezésre álló eszközökkel és munkatársai szakértelmével igyekszik megtenni minden tőle telhetőt a vízszennyezés mértékének csökkentése érdekében. Ezzel együtt csak 2019-ben körülbelül 14 millió forint bírságot szabott ki rájuk a környezetvédelmi hatóság.

A szakember elmondta, ezt a költséget, illetve a fejlesztés esetleges elmaradásából fakadó többletköltségeiket közvetlenül nem fogják a lakosságra áthárítani, az viszont már nem állítható, hogy valamekkora részben a városra ne terhelnék rá. Ennek a láncnak a végén pedig ugyanúgy a vásárhelyiek állnak. A cég álláspontja persze érthető: a vásárhelyi önkormányzatnak évek óta rendelkezésére áll mintegy 1,5 milliárdos pályázati támogatás a szennyvíztisztító korszerűsítésére, az elmúlt két évben azonban Márki-Zayék látványos szerencsétlenkedésén kívül semmi nem történt. A város most kiírta a közbeszerzést, de a beruházáshoz már 2018-ban is önkormányzati forrást kellett volna felhasználni, mivel a támogatás önmagában már akkor sem lett volna elegendő a teljes fejlesztés megvalósításához. Most, két évvel később, az építőipari árak emelkedésével ez már szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik, főleg egy olyan önkormányzatnál, amelynek vezetője hónapokig arról beszélt, hogy a béreket is alig tudják kigazdálkodni…

A helyzet azonban még ennél is borúsabb. A szóvivő szerint egyértelmű: a vásárhelyi szennyvíztisztítás hatásfokának növelése és a szennyvíztisztító telep fejlesztése EU-s fejlesztési forrás bevonása nélkül nem valósítható meg. „Ha a szennyvíztisztító korszerűsítését EU-s forrásból nem sikerül megvalósítani, akkor a fejlesztések elmaradása esetén cél kell, hogy maradjon a környezeti károk csökkentése és a szennyvíztisztító telep jelenlegi hatásfokának szinten tartása, a tulajdonos önkormányzattal közösen végzett beavatkozásokkal” – tette hozzá.

Ez pedig a nap végén nem jelent mást, mint azt, hogy ha Márki-Zay az ötmilliárdos könyvtár-tudásközpont után ezt a fejlesztést is elbukja, akkor végül önkormányzati forrásokkal kell megtámasztani a beruházást, azaz a jelenlegi hatásfok szinten tartását. Vagyis a város nem kerülheti el, hogy a zsebébe nyúljon. Az önkormányzat pedig – közismert – leginkább a helyi adóbevételekből tud (plusz)bevételekre szert tenni, tehát félő, hogy előbb-utóbb a vásárhelyieken csattan majd az ostor