Váratlan bejelentés: kivonul a Honda az F1-ből 2021 végén!

Meglepő bejelentést tett a Honda pénteken: a Red Bull-lal és az Alpha Taurival kötött szerződésük 2021-es lejárta után kivonulnak a Forma–1-ből!

Már-már úgy tűnt, az új öt évre szóló Concorde-egyezmény aláírásával minden résztvevő bebiztosította a jövőjét a Forma–1-ben, ám most a Honda egy nagy bejelentéssel állt elő: pénteken egy sajtótájékoztatón közölték, hogy az aktuális szerződéseik lejárta után nem kívánják folytatni F1-es projektjüket, azaz 2021 végén motorgyártóként kivonulnak a királykategóriából. Ezzel két csapatot, a Red Bullt és az Alpha Taurit hagynak magára.

A japán cég pénteken Tokióban hívott össze sajtótájékoztatót, melyen közölték az elnökség döntését. A kivonulásukkal kapcsolatban kiadott közleményükben azt írták, noha az F1-es erőforrások technológiájával sok értékes tapasztalatot gyűjtöttek, és a kezdeti nehézségeik után sikerült is versenyképessé válniuk, az autóipar változásai miatt mégis felhagynak a programjukkal. „A Red Bull-lal és az Alpha Taurival kötött erős partneréségnek köszönhetően a Honda el tudta érni a célját, és győzelmeket szerzett. Hármat az előző szezonban, kettőt most. Közben viszont az autóipar egy száz évben egyszer előforduló nagy átalakuláson megy keresztül, ezért a Honda úgy döntött, törekedni fog a széndioxid-semlegesség 2050-ig történő megvalósítására. Ez a cél a Honda környezetvédelmi kezdeményezéseinek a része, és elsődleges célja.”

„Ennek véghez viteléhez a Hondának szüksége van a vállalati átcsoportosítására a jövő erőforrásához és energiatechnológiáihoz szükséges kutatás-fejlesztésre, beleértve az üzemanyagcellás és az akkumulátoros technológiákat, amelyek karbonsemlegesek” – indokolták döntésüket, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges kutatásokhoz már fel is állítottak egy külön részleget, amely az F1-es tapasztalatokra is épít.

Forrás: m4sport.hu