Piarista diákok Vásárhelyen tanultak a huszadik századi diktatúrákról

Közel másfél évtizede járnak a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium érettségire készülő diákjai Károlyi Attila igazgatóhelyettes vezetésével Hódmezővásárhelyre, a Zsinagóga mögött létesült holokauszt kiállítóhelyre és az Emlékpontba.

A végzős gimnazisták a muzeális intézmények kiállításain keresztül ismerhették meg csütörtök délután a huszadik század két totalitárius diktatúráját és annak következményeit a vidéki magyar társadalom életében.

Piarista diákok Vásárhelyen tanultak a huszadik századi diktatúrákról 1

Az emelt szintű történelem-földrajz szakos piarista tanulók a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen ‑ amelyet Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője mutatott be nekik ‑ nemcsak a Vészkorszakhoz vezető események sorát tekintették át, hanem fejet is hajtottak az 1944-45-ös esztendők áldozatai, a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborok és Auschwitz gázkamráinak poklában elpusztultak előtt. A kommunista diktatúra, az államszocializmus évtizedeinek történetét bemutató Emlékpontban Vincze Gábor, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a szegedi diákokat, betekintést nyújtva az egyházüldözés, az erőszakos téeszesítés és az erőltetett iparosítás időszakába, a kádári művészetpolitika világába, végezetül a „gulyáskommunizmus” mindennapjaiba.

Piarista diákok Vásárhelyen tanultak a huszadik századi diktatúrákról 2