Angyalok Prágától Zákányszékig 5

Dömötör Mihály tárlatvezetésével zárult a fotóművész Metamorfózis című kiállítása az Emlékpont galériájában. Az angyalábrázolásokat megörökítő fotográfiákról az alkotóval Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze beszélgetett a nem mindennapi sorsú kiállításban.

– Mindennek megvan a maga ideje – idézte a művész a kiállítás alcímét, amelyet annak története is alátámaszt: épp a fotóművész hetvenedik születésnapján, március 10-én, nyílt meg a tárlat, s rá néhány napra a koronavírus járvány kapcsán született intézkedések miatt július 1-ig nem fogadhatott látogatókat, míg a zárásra viszont egy nappal Dömötör Mihály névnapja után kerül sor.

Angyalok Prágától Zákányszékig 1

– Amíg az angyalok csak a lelkünkben vannak, nem fog rajtuk az idő – fogalmazta meg Dömötör Mihály –, csak azután formálják őket az eltelt évek, évtizedek, hogy a szobrász megformázza e különleges lényeket, s ez az átalakulás, metamorfózis ad lehetőséget a fotográfusnak, hogy Prágától Zákányszékig a háromdimenziós, színes valóság alakjait saját látásmódján keresztül kétdimenziós, fekete-fehér világban örökítse meg.

Angyalok Prágától Zákányszékig Angyalok Prágától Zákányszékig 2 Angyalok Prágától Zákányszékig 3 Angyalok Prágától Zákányszékig 4 Angyalok Prágától Zákányszékig 6 Angyalok Prágától Zákányszékig 7

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont