Még az idén bemutatkozhat a tram-train a leendő utasainak

A tram-train beruházás keretében megkezdődött a Bajcsy-Zsilinszky utca páros oldalán a járda helyreállítása – hangzott el a Rádió 7 szerdai Közös Nevezőjében, melynek vendégei Kanda Imre főmérnök és Mucsi László projekttanácsadó voltak. December közepén érkezik meg Magyarországra az első szerelvény, ami január végén teheti meg az első métereket Hódmezővásárhelyen.

A Közös Nevező elején arról esett szó, hogy ha a tram-train forgalomba áll, akkor hogyan változik meg a közlekedés Vásárhelyen. Mint kiderült, a körforgalmakban mindig a villamosnak lesz elsőbbsége, függetlenül attól, hogy éppen merről merre tart a csomópontban. Az egyenrangú útkereszteződéseknél is a szerelvények élveznek majd elsőbbséget, felülírva a jobbkéz-szabályt. Útszűkület esetén is minden esetben a tram-train haladhat elsőként.

A városban három helyen is jelzőlámpa irányítja majd a forgalmat: az Ady-47-es főút és az Ady-Bartók kereszteződésekben, illetve az Emlékpontnál.

A koronavírus ellenére is megérkeznek idén a tram-train szerelvények 2

Kanda Imre főmérnök elmondta, várhatóan december 15-én érkezik meg Magyarországra az első szerelvény, ami január 15-20 között lesz mozgásképes, így azt követően kezdődhet meg a próbaüzem Vásárhelyen. Ezután a többi tram-train kocsit is ideszállítják, legkésőbb 2021 késő őszéig.

Mucsi László arról tájékoztatott, hogy jelenleg hol milyen munkálatok zajlanak a településen. – A Nagy András János utca környékén aszfaltoznak, és a Bajcsy-Zsilinszky páros oldalán is megkezdődött a járda helyreállítása. A Kálvin téren, a templom mellett kerékpártámaszokat állítanak és rögzítenek. A belső Andrássyn, a Szent Antal utcánál a mini körforgalom negyedik ívét építik, a Kossuth téren a térburkolás utolsó fázisában tartunk. A Hősök terén kisebb javításokat végeznek, míg az Adyn a kertépítési munkálatokat készítik elő. Továbbá az egész városban a felsővezeték-hálózat szerelése, illetve a vágányok és a bazaltbeton közötti gumikiöntés történik – sorolta a tanácsadó, hozzátéve, a jövő héten megkezdődik a közvilágítási rendszer kiépítése.

A koronavírus ellenére is megérkeznek idén a tram-train szerelvények

A tavasz végéig a beruházás által elvégzik a növénytelepítést is, ami által több mint 400 fával, valamint mintegy 13 ezer cserjével és ugyanennyi évelő növénnyel gazdagodik Vásárhely. Az egyeztetések korábban megtörténtek a városi főkertésszel, hogy hova milyen növény kerüljön – hangzott el a műsorban.

Az infrastruktúra önmagában azonban mit sem ér, ezért folyamatban van a leendő tram-train járművezetők oktatása, képzése is. A sofőröknek ugyanis városi villamos és nagyvasúti vezetői engedéllyel is rendelkezniük kell.