Müller Cecília: Lassulás várható a pozitív tesztek számában

Az első hullám alatt a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert, míg a második hullámban már más stratégiát kellett választaniuk – hangzott el az operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

Magyarországra teherautóval 3 óra a belépési idő

A kormány szerdán tárgyalja a Magyarországon elrendelt teljes schengeni belső határellenőrzés meghosszabbítását – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A tudnivalókról elmondta, hogyna sofőröknek követniük kell a kijelölt útvonalat, valamint a belépést követő 24 órán belül el kell hagyniuk az ország területét.

A mai napon a teherforgalomban a belépési oldalon minden határátkelőn háromórás várakozási idővel lehet számolni – emelte ki Kiss Róbert.

A mintavételek száma több mint 704 ezer

25 567-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg elhunyt, így a járvány kezdete óta 757-en haltak meg vírusfertőzésben, 5173-an meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 637. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. Jelenleg 755 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházakban, közülük 51-en szorulnak lélegeztetőgépre. Hatósági házi karanténban 23 740-en vannak, a mintavételek száma 704 510-re nőtt – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A járvány dinamikájáról hozzátette: az első hullám alatt a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert – ami sikerült is –, míg a második hullámban már más stratégiát kellett választaniuk.

A 32. héttől már magasak voltak a fertőződési számok, ezután pedig folyamatosan emelkedtek. Két kirívó hét volt: 34. hétről a 35.-re illetve a 35.-ről a 36.-ra, amikor megtriplázódott a megfertőződések száma.

Ehhez képest pozitív adatokról számolt be Müller Cecília.

Csökkent a reprodukciós ráta, ami azt jelenti, hogy lassulhat a pozitív koronavírustesztek számának emelkedése – jelentette ki.

A regisztrált új esetek mintegy negyede még mindig a 20–29 éves korosztályból kerül ki, továbbra is jellemző az, hogy jelentős többlet mutatkozik a fiatalok körében a tavaszi első hullámhoz képest.

Az első hullámhoz hasonlóan vannak most is gócpontok, de sokkal inkább jellemző a közösségi terjedés.

Ha az egész országban nézzük az eloszlást, akkor a 100 ezerből 253 fő pozitív – emelte ki. Ez az arány Budapesten 100 ezer lakosra vetítve 534 fő.

Az egész országban mindenhol jelen van a koronavírus, bárhol kialakulhatnak gócpontok, ezért Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések, valamint a higiénés szabályok betartására.

A lelki nyomást nehéz kibírni, de ki kell!

A hatósági karanténban lévőkről kifejtette, pszichésen nehéz elviselni a bezártságot, azonban ennek ellenére nem szabad megszegni a szabályokat, így tilos elhagyniuk a lakhelyüket, illetve vendégeket sem fogadhatnak, hiszen az elkülönítés célja a fertőzés közösségi terjedésének megelőzése.

Hozzátette: az egy háztartásban élők esetén is fontos a karantén ideje alatt, hogy amennyiben mód van rá, időben és térben egymástól elkülönülve tartózkodjanak otthonukban, és a közös helyiségeket is külön használják.

A szennyes gyűjtésére is a ruhák elkülönítését ajánlotta az országos tiszti főorvos,bamennyiben az elkülönítve mosás nem lehetséges, akkor a szennyest 48 óráig pihentetni kell.

A ruhák együtt biztonsággal 60 fokon moshatók. Változatlanul érvényes az, hogy ez a vírus klórtartalmú fertőtlenítőszerekre érzékeny, így sima hipós vízzel is elpusztítható – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília emlékeztetett: A munkahelyi szabályok legalább annyira fontosak, mint az otthonok rendje. A védelmi intézkedésekkelna cél az, hogy mindenki élhesse az életét.

​„Úgy tűnik, hogy ezzel az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány az országban” – fejtette ki.