Lázár János: Churchill tíz évig félre volt állítva, de soha nem adta fel 2

Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy politika gazdaság nélkül, gazdasági hatalom politikai háttér nélkül nem létezik sehol a világban, de a britek híres miniszterelnökének életpályája is bizonyítja, hogy egy politikus megőrizheti a függetlenségét, emelte ki Lázár János az M5 mai műsorában, amelyben az általa nemrég kiadott Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz című könyvről beszélt.

A térség országgyűlési képviselője a műsorban kiemelte, a korábbi brit miniszterelnök személyisége elválaszthatatlan attól amilyen politikát csinált, írói tevékenysége, viszonya a pénzhez, társadalmi háttere, az akkori politika, gazdaság és a pénzügyi hatalom viszonya egymáshoz nagyon tanulságos a 21. század elején is.

Lázár János: Churchill tíz évig félre volt állítva, de soha nem adta fel 1

Ami Churchill esetében nagyon izgalmas kérdés, hogy meg tudta e őrizni a függetlenségét, hiszen a 20. század első felében a brit politikusoknak saját maguknak kellett előteremteni a kampányukra a pénzt, amit ő az újságírói munkájával tudott megtenni, mint a legjobban fizetett haditudósító, szögezte le Lázár János.

– Tíz évig félre volt állítva, nem volt lehetősége a kormányzásban, vagy az ország sorsának irányításában részt venni, 65 éves korában lett miniszterelnök. A legjobb éveit a pályán kívül, politikai páriaként töltötte, de soha nem adta fel – fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, politikusok számára amit csinált mindenképpen érdekes, rávilágít a gazdaság és a politika összefonódására, hiszen Angliában és Amerikában egyaránt a legbefolyásosabb barátai voltak, de soha nem hozott olyan politikai döntést, amit gazdasági érdekből tett volna.

A kitartása azonban nagyon fontos volt egy olyan időszakban, amikor brit felsőbb osztályok és politikai elit gondolkodás nélkül akart kompromisszumot kötni Hitlerrel, amit ma diszkrét homály fed

Lázár János a műsorban arra is felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy az ember törekedjen a saját függetlensége biztosítására, de ettől még egy politikusnak nem szabad, hogy a pénzszerzés legyen a tevékenységének a fókuszában.

– Egy politikus ne gazdag legyen, hanem független legyen, ez a legfontosabb. Churchill is a függetlenségének a megteremtésére törekedett – fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy azért a volt brit miniszterelnök nem volt egy pénzügyi mágus, rengeteget bukott a tőzsdén.

Lázár János: Churchill tíz évig félre volt állítva, de soha nem adta fel

Arra a kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak, hogy a magyar olvasókhoz eljusson ez a könyv, Lázár János azt válaszolta, hogy Churchill chartwell-i házában járva találkozott az angol nyelvű kiadással, amiről úgy gondolta, egy tabukat döntögető kötetről van szó.

– Nem ördögtől való az, ha az embernek van viszonya a gazdasághoz vagy a pénzhez. Az a kérdés, hogy hol a határ. Azt mindenkinek tudomásul kell venni, hogy politika gazdaság nélkül, gazdasági hatalom politikai háttér nélkül nem létezik sehol a világban. Sem a 20., sem a 21. században – mutatott rá az országgyűlési képviselő.

Nagy Szabolcs
Makó Híradó