Nőtt a Fidesz, csökkent az ellenzék támogatottsága

Nagy fölénnyel verte meg a Fidesz polgármester-jelöltje, Pávkovics Gábor Mohácson a közös baloldali jelöltet – írja az Origo.

Pávkovics Gábort (Fidesz-KDNP) választották polgármesterré a mohácsiak a Duna-parti városban vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson. A választas.hu oldalon a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál kiadott tájékoztatás szerint a polgármesteri tisztségre pályázó három jelölt közül

PÁVKOVICS GÁBOR 4708 SZAVAZATOT KAPOTT, MÍG A MÚLT ŐSSZEL, AZ MSZP JELÖLTJEKÉNT MEGVÁLASZTOTT POLGÁRMESTER, CSORBAI FERENC, A VÁLTOZÁST AKARÓK NEMZEDÉKE KÖZÉLETI EGYESÜLET (VAN) ASPIRÁNSAKÉNT 3369 VOKSOT SZERZETT. BERNÁTH CSILLÁRA, A MI HAZÁNK MOZGALOM (MHM) JELÖLTJÉRE 265 SZAVAZAT ÉRKEZETT.

A Baranya megyei településen vasárnap önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksoltak, akik közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választottak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról jutott be a testületbe. A nyolc egyéni választókerületi képviselő-testületi helyre 28-an pályáztak, köztük a Fidesz-KDNP, a VAN, az MHM jelöltjei és függetlenek.

Az eredmények szerint hat egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjeinek szavaztak bizalmat a mohácsiak, míg két képviselő a VAN színeiben szerzett mandátumot. A kompenzációs listáról Csorbai Ferenc és Gibizer László a VAN, míg Csizmadia Csaba a Fidesz-KDNP jelöltjeként jutott be a testületbe.

Nem történt rendkívüli esemény

A NAPKÖZBENI – UTOLSÓKÉNT KÖZÖLT – ADATOK SZERINT A NÉVJEGYZÉKBEN SZEREPLŐ 15.335 VÁLASZTÁSRA JOGOSULT 53,36 SZÁZALÉKA ADTA LE VOKSÁT ESTE FÉL HÉTIG A VÁROS 23 SZAVAZÓKÖRÉBEN.

A szavazáson rendkívüli esemény nem történt a valasztas.hu szerint.

Pávkovics Gábor megválasztott polgármester az eredményeket értékelő, a közösségi oldalán tett nyilatkozatában megköszönte választóinak hogy

“AZ ELMÚLT HÚSZ ÉV STABILITÁSÁNAK, SIKEREINEK ÉS TÁRSADALMI NYUGALMÁNAK FOLYTATÁSA MELLETT TETTÉK LE A VOKSUKAT”.

Hozzátette: ahogyan a városi közgyűlés tagjaként is tette, polgármesterként is minden mohácsiért fog dolgozni legjobb tudása szerint.

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején – Pávkovics Gábor alpolgármester, képviselő előterjesztése alapján – kimondta feloszlását. Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (akkor még az MSZP jelöltjeként) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból. Pávkovics Gábor tavaly ősszel már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében.

“TARTOZUNK A VÁROSNAK AZZAL, HOGY TISZTESSÉGES, BECSÜLETES VERSENYBEN DŐLJÖN EL AZ ÚJ POLGÁRMESTER SZEMÉLYE” – mondta akkor a Fidesz-KDNP képviselője.

Nem csodaszer a baloldali összefogás

Az Origo korábbi információi szerint a baloldal jelöltjét jelentősen megverte a Fidesz jelöltje a mohácsi időközi polgármester-választáson. A baloldal egy ember Csorbai Ferenc, mögé állt. Az eredmény jól mutatja, hiába a baloldali összefogás, nem csodaszer.

Ráadásul Mohácson egy évig baloldali polgármester volt.

Forrás: origo.hu
Fotó: Illusztráció