Vágó János: a polgármesternek fontosabb az amerikai útja, mint a Bethlen több száz tanulója! 2

Félő, hogy egy újabb többmilliárdos vásárhelyi fejlesztés esik a balliberális városvezetés teszetoszaságának és semmittevésének áldozatául. Miközben Márki-Zay Péter országos politikai álmokat kerget, a város ügyei háttérbe szorulnak: az új könyvtár-tudásközpont és a szennyvíztelep után a Bethlen-gimnázium projektje is bukhat.

Az utóbbi napokban több cikkben foglalkoztunk vele: az 5 milliárdos könyvtár-tudásközpont építése után a szennyvíztelep korszerűsítése is kútba esni látszik Márki-Zayék szerencsétlenedése miatt. Félő azonban, hogy mindez csak a kezdet, és az elkövetkező hónapokban folyamatosan újabb és újabb csontvázak dőlnek ki a polgármesteri hivatal szekrényeiből. Az elmúlt két év semmittevésének ugyanis meglesz az ára. Az elpancserkedett bibliotékához hasonlóan a Modern Városok Program (MVP) többi eleme, így a Bethlen Gábor Református Gimnázium ötmilliárd forint összértékű felújítása felett is viharfelhők gyülekeznek, miután ebben az ügyben sem sikerült érdemi előrelépést elérnie a balliberális polgármesternek 2018 óta.

Mint korábban is rámutattunk, a Modern Városok Program közel 170 milliárdos fejlesztést hozott volna, ismételjük: volna Hódmezővásárhelyre. Az Orbán Viktor miniszterelnök és Almási István korábbi polgármester által kötött, huszonkét beruházási elemből álló 2017-es megállapodás a város nagyon sok területén komoly gazdasági és infrastrukturális előrelépést eredményezett volna, az elmúlt két év alatt azonban a legtöbb területen egyetlen centit sem haladt előre Márki-Zay és hivatala. Csak és kizárólag két beruházás zajlik az eredeti terveknek megfelelően, melyeket nem az önkormányzat, hanem az állam koordinál. Azaz a Honvédelmi Minisztérium által menedzselt honvédelmi szakközépiskola és kollégium projektje, valamint a Lázár János kormánybiztos által vezetett tram-train fejlesztés. A többi programelemről sajnos ugyanez nem mondható el – s nagyon úgy tűnik, ezzel a lehetőség is elúszott, tekintettel arra, hogy a kormányzat többször világossá tette: a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt más területek élvezhetnek prioritást (munkahelyvédelem, munkahelyteremtés, családtámogatás stb.), és nem feltétlenül jut már pénz azokra az MVP-projektekre, amelyeket az egyes városok évek alatt sem készítettek elő, vagy indították el.

Vásárhelyen pedig az elmúlt két évben semmi sem történt, csak politizálás. Ostobaság volna azt feltételezni, hogy a kormány a gazdasági nehézségek közepette majd újabb éveket vár türelmesen arra, hogy mikor lesz végre Vásárhely polgármesterének a városra is ideje. A helyzet meglehetősen súlyos: Márki-Zay Péternek minden lehetősége megvolt, 170 milliárdos aláírt szerződés várta a hivatalbelépésekor, ha lett volna elég esze vagy tehetsége a város vezetéséhez, már komoly sikereket könyvelhetett volna el. Nem így történt, sokkal inkább az bizonyosodott be, hogy Márki-Zay a hangzatos dumákon kívül semmire sem képes vezetőként.

Pedig Orbán Viktor és Almási István megegyezésének köszönhetően a kormány támogatásával 5 milliárd forintból bővülhetett és újulhatott volna meg Vásárhely patinás oktatási intézménye, a Bethlen Gábor Református Gimnázium. Sándy Gyula építészmérnök eredeti elképzelései alapján végeztek volna munkálatokat az intézményen, mely két új szárnnyal gazdagodott volna. Korábban megszülettek a kiviteli tervek is, illetve a bővítéshez még 2018-ban egy közgyűlési döntéssel az Alföldi Galéria udvarából átadtak az iskolának egy 25×25 méteres önkormányzati területet, azonban azóta semmi érdemi előrelépés nem történt az ügyben: a beruházás máig nem kezdődött meg, egyetlen kapavágás sem történt, sőt, a közbeszerzést sem tudta lebonyolítani a város.

Márki-Zay Péter számára fontosabb volt, hogy esténként az ATV-ben szidja a kormányt, a Fideszt, Orbán Viktort és Lázár Jánost, hogy balliberális miniszterelnök-jelölti álmokat kergessen, és országos ellenzéki előválasztást szervezgessen, mint hogy Vásárhely ügyeivel foglalkozzon, például sínre tegye a város fejlesztéseit. Félő, hogy a balliberális városvezetés teszetoszaságának és semmittevésének a vásárhelyi diákok és pedagógusok isszák meg a levét: a szerencsétlenedésnek egy újabb nagyszabású, többmilliárdos projekt eshet áldozatul. Abban is biztosak vagyunk, hogy Márki-Zay megint a kormányra és a Fideszre fog mutogatni, miközben ő és hivatala nem végezte el a munkát. A helyzet pedig eközben az, hogy a balliberális városvezetés egy okoszebrán kívül komolyabb fejlesztést továbbra is képtelen elérni és felmutatni Vásárhelyen…