Lázár János: Magyarországot évszázadokon keresztül a hit, a remény és a szeretet mentette meg 4

Szentmisével adták át a felújított erődtemplomot Óföldeákon, ahol a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a templom 400 év küszködését, pusztulását nézte végig.

Mintegy 84 millió forintból újították fel Óföldeák ékességét, a 15. század második felében épült erődtemplomot, amelyet ma reggel Kiss-Rigó László megyéspüspök és Laczkó István plébános szentmiséje mellett adtak át. A település polgármestere az ünnepségen elmondta, az elmúlt 20 évben nem volt lehetőség a felújítására, a falak felvizesedtek, a tető beázott, a fahídja életveszélyes állapotba került.

Lázár János: Magyarországot évszázadokon keresztül a hit, a remény és a szeretet mentette meg 1

– Jelezze ez a templom, hogy a közel 700 éves településünk él, élni akar, és élni fog – hangsúlyozta Simonné Sinkó Erika, aki egyúttal megköszönte a kormánynak és a térség országgyűlési képviselőjének a támogatást.

Lázár János a köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az erődtemplom Hunyadi Mátyás uralkodása idején épült, talán a történelmi Magyarország legfontosabb korszaka, amelyről sokan vallják, hogy évszázadokon keresztül az volt az utolsó időszak, amikor az ország független, erős európai hatalomként élhetett, és a magyarok képesek voltak az akkori keresztény Európa életét érdemben befolyásolni. A képviselő szerint azonban nem csak a dicső múltra kell emlékeztetnie minket.

– Hanem arra is, hogy Hunyadi Mátyás után évszázadokon keresztül a pusztítás, rombolás, elenyészet következett ránk, először a török, az osztrák, majd az orosz megszállás után, a nemzeti és nemzetközi szocializmus után, ez a templom végig nézve 400 esztendő küszködését, pusztulását, természeti és emberi katasztrófákat, árvizeket, és spanyolnáthát, mégis áll – fogalmazott.

Lázár János: Magyarországot évszázadokon keresztül a hit, a remény és a szeretet mentette meg

Mint rámutatott, ezt az országot évszázadokon keresztül a hit, a remény és a szeretet mentette meg, és vitte át a következő századokba.

Lázár János: Magyarországot évszázadokon keresztül a hit, a remény és a szeretet mentette meg 3

Nagy Szabolcs
Makó Híradó