Jól haladnak az árvízi biztonságot növelő munkálatok 1

Már több mint hetven százalékban elkészültek a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló hullámtér-rendezési projekt kivitelezési munkái. A 4 milliárd forint összköltségű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével létrejövő beruházás keretében partbiztosításokkal és folyókanyarulat-rendezéssel növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-vidékén.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) a mai napon tartott eseményen adott tájékoztatást a két szervezet együttműködésében megvalósuló KEHOP-1.4.0-15-2015-00003 „VTT Hullámtér rendezése az Alsó-Tiszán” címet viselő projektről, a kivitelezési munkák jelenlegi státuszáról.

A Szegeden megrendezett eseményen elhangzott, hogy a folyómeder folyamatos változása miatt az Alsó-Tiszán néhol már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, így ezeken a helyeken elengedhetetlen volt a partvédő művek rekonstrukciója. A Maroson lévő ferencszállási kanyarulat partbiztosítása sem nyújtott már kellő garanciát, ezért az árvízvédelmi töltés védelmi képességének megőrzése érdekében itt is indokolttá vált a beavatkozás.

Jól haladnak az árvízi biztonságot növelő munkálatok

A beruházó Konzorcium tájékoztatása szerint a kivitelezés a tervezett műszaki ütemtervnek megfelelően zajlik, a munkák készültsége összességében már meghaladta a hetven százalékot. A Tiszán az algyői partbiztosítási feladatok nagy része elkészült, a végleges helyreállítási munkák vannak hátra. A lúdvári partvédelem rekonstrukciója körülbelül a felénél tart, Levelénynél a középvízi mederrézsű biztosítását építik, valamint anyagbeszállítást és finom földmunkákat végeznek. A Maros folyó ferencszállási kanyarulatának rendezésénél a tervezett mederkorrekció teljes egészében elkészült, a régi gátszakaszt pedig már teljesen elbontották. A 619 folyóméter hosszú új árvízvédelmi töltés építése szintén jó ütemben halad.

A projekt nyolc dél-alföldi település közigazgatási területére terjed ki, köztük Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes városok is érintettek. A munkák befejezése 2021 tavaszára várható.

Forrás és fotók: ATIVIZIG