Pénz

Márki-Zay Péter több mint kétéves töketlenkedése miatt elúszhat a vásárhelyi szennyvíztisztító többmilliárdos felújítása. A telep működtetője évek óta fizeti a bírságot az elavult technika miatt, kérdés, ha a korszerűsítés végleg elbukik, mikor terheli majd rá a büntetés költségeit a városra. Könnyen lehet, hogy végül a vásárhelyiek fizethetnek.

A napokban több cikkben is felvázoltuk: Márki-Zay Péter ismét másra mutogat, és a kormányra akarja kenni a saját szerencsétlenkedését, miután a jelek szerint az ötmilliárdos könyvtárbukta után egy újabb többmilliárdos projektet sikerül elvesztenie Vásárhelynek – mégpedig a szennyvízberuházást.

Ismeretes, több mint két éve húzódik a helyi szennyvíztisztító felújításának közbeszerzése, és mint bemutattuk: a támogatási összegből (1,56 milliárd forint) már akkor is nehezen lehetett volna megvalósítani a beruházást, de a műszaki tartalom átdolgozásával és némi saját forrás bevonásával még sikerült volna. Két évvel később az építőipari árak emelkedése miatt ez már szinte lehetetlen. A balliberális polgármester most a kormányt támadja, amiért az – a koronavírusjárvány okozta gazdasági válság árnyékában – hirtelen nem ad újabb milliárdokat, pedig elég lett volna, ha a pártalapítás és a miniszterelnöki ambíciók mellett csak egy kicsit figyel a városra, és annak ügyeivel, fejlesztéseivel foglalkozik 2018-as megválasztása óta. Nos, nem így tett.

Márki-Zay közösségi oldalán maga ismerte el: „az Alföldvíz által üzemeltetett telep az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg, ezért a cég rendszeres büntetéseket kap”. Valóban, a 90-es évek elején épült vásárhelyi szennyvíztisztító felett nagyon eljárt az idő. Az akkoriban modernnek számító létesítmény mára már nem felel meg a változó, sokkal szigorúbb szabványoknak, a technológiája és műtárgyai elavultak: a Promenad információi szerint a telepről elfolyó szennyvíz három értéke is átlépi a megengedett környezetvédelmi határértékeket, azaz a megengedettnél jobban károsíthatja a környezetet, így példának okáért a Tiszát. (Érdekes: ez ellen vajon miért nem akarnak tüntetni Márki-Zay és hívei, csak az ATEV szagterhelése zavarja őket? Mi ez a kettős mérce?)

Miután tehát a vásárhelyi telep a polgármester saját bevallása szerint sem felel meg az európai környezetvédelmi előírásoknak, az Alföldvizet rendszeresen büntetik a hatóságok. Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztató vízközmű-szolgáltató társasága ennek ellenére egyelőre kitart, minden valószínűség szerint nem függetlenül attól a szemponttól, hogy bízik a mielőbbi fejlesztésben, modernizálásban, miután a városnak több mint két éve 1,56 milliárd forint áll rendelkezésére egy nyertes pályázat keretében. A dolog pikantériája, hogy a környezetvédelmi jogszabályok értelmében az Alföldvíz által fizetett büntetés egy része a vásárhelyi önkormányzatnál marad – ezt tudva, felmerül a kérdés, nem-e ezért a nem túl nagy bevételért volt kevésbé sürgős a projekt. Ha ez így van, az még nagyobb felelőtlenség.

Felmerül ugyanis a kérdés, hogy ha a szennyvíztelepbukta ténnyé, kézzelfogható valósággá válik, hogyan reagál majd az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben lévő Alföldvíz, mely a korszerűsítés reményének tudatában fizeti rendszeresen a büntetéseket a különféle környezetvédelmi határértékek átlépése miatt. Nyilván nem szeretnék ezeket a tételeket az idők végeztéig állni, pláne, hogy rajtuk kívül álló okok miatt, a vásárhelyi városvezetés több mint kétéves semmittevése és szerencsétlenkedése miatt dőlhet dugába a fejlesztés. Ha tetszik: sz.rban maradhat a cég. Kérdés, mikor terhelik majd ki a költségeket a vásárhelyi önkormányzatra? Hiszen nem kézenfekvő, miért kellene a békéscsabaiaknak vagy az orosháziaknak fizetni a vásárhelyi hivatal bénázása miatt a büntetést. Ha pedig ez megtörténik, az ostor végül úgyis a vásárhelyieken fog csattanni, hiszen az önkormányzatnak elsősorban az adóbevételekből van pénze. Könnyen előfordulhat hogy Márki-Zay Péter újabb buktáját így rövidesen a pénztárcáján érezheti minden vásárhelyi.