Tilos lesz a dohányzás a montenegrói éttermekben és kávézókban augusztus közepétől

“Letenné? Segítünk!” – Folytatódik az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda Dohányzásról való leszokást támogató programja. Szeptember 25., van, a Tüdő egészségének világnapja. 

Az életmódbeli tényezők döntő hatással vannak az egyén egészségére. A dohányzás, mint rizikótényező nagymértékben rontja az egyén egészségét, növeli a szájüregi, a tüdő- és az emésztőrendszeri rákok kialakulásának kockázatát, ezen kívül hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, például az érbetegségekhez vagy a szívinfarktushoz.

Több tényező befolyásolja a tüdő egészségét, például a levegő minősége, a rendszeres testmozgás hiánya, de a legkiemelkedőbb a dohányzás, mely a légcső-, hörgő- és tüdőrák kialakulásának legnagyobb kockázati tényezője. Előfordulásuk a megbetegedési statisztikákban mind a férfiak, mind a nők tekintetében emelkedő tendenciát mutatnak a világon, így Magyarországon is. Ezen ráktípusok a daganatos betegségek esetében vezető helyre kerültek országosan, a statisztikák szerint Hódmezővásárhelyi és Makói járásokban az országosnál is magasabb a megbetegedések száma, mind a nők, mind a férfiak körében.

A két járásban 2014-2018-as halálozási statisztikai elemzések adatai alapján a négy év során idő előtt 1.533 lakost veszítettünk el, 38% daganatos megbetegedésben hunyt el, ebből 32% összesen 185 fő legcső-, hörgő- vagy tüdőrák betegségben szenvedett. Az elhunytak 42%-nál a halálokkal összefüggésbe hozható a dohányzás. (NEKIR)

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó EVP és Makói Egészségfejlesztési Irodájának munkatársai programot hirdetnek abból a célból, hogy a dohányos lakosok, minél többen határozzák el magukat, hogy felhagynak ezzel a káros szenvedéllyel, a dohányzással.

A programba 18. életévüket betöltött rendszeresen dohányzó személyek jelentkezését várják. A képzett szakemberek nemcsak a leszokásban nyújtanak segítséget, hanem egy egészségesebb életmód kialakításában is, személyre szabottan támogatják a programba belépőket. A jelentkezés előzetes egészségi állapotfelméréshez és életmód tanácsadáshoz kötött. A program 12 hónap időtartamú, amely során a résztvevőnek kötelezően részt kell vennie orvos és pszichológus által vezetett konzultációkon.

Az iroda annak érdekében, hogy az életmódváltás folyamán a leszokás sikeres legyen, nem kötelezően lehetőséget biztosít táplálkozás és mozgás tanácsadásra, ezen felül mozgásprogramokra.

Azon 55-75 év közötti dohányzó lakosok, akik évi 35 doboz cigarettát szívnak (beleértve azokat is, akik 15 éven belül leszoktak), és a háziorvosuk a beválogatási feltétel alapján javasolják, tüdőrákszűrésen vehetnek részt Hódmezővásárhelyen.

A program minden szolgáltatása ingyenes.

Amennyiben szeretne többet megtudni a programról és a dohányzásról való leszokást fontolgatja, jelentkezzen életmód tanácsadásra Hódmezővásárhelyen a +36 (62) 532-368-as telefonszámon, míg Makón a +36 (62) 511-186-os telefonszámon!

Fotó: Illusztráció