Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész

A kudarcos tüntetését és városfejlesztési szerencsétlenkedéseit, buktáit újabb politikai gumicsonttal leplezné el a balliberális polgármester. Tizenöt perc hírnév (és a város esetleges bevételi forrásai) többet számítanak, mint az emberi egészség?

Újabb politikai gumicsonttal próbálja etetni a vásárhelyieket Márki-Zay Péter. A balliberális polgármester ezúttal a kormányzat járványügyi intézkedéseit igyekszik megtrollkodni, amennyiben a friss központi korlátozások ellen hergel, uszít, vélt vagy valós kiskapukat ajánlgat a lakosságnak.

Facebook-oldalán és az általa kézi vezérelt, az adófizetők súlyos tízmillióból fenntartott propimédiájában ugyanis „értelmetlen rendelkezésként” jellemzi a vendéglátóhelyek 23 órai bezárását, és ötletet is ad arra, hogyan lehetne ezt kijátszani. Mint ismert, a múlt heti kormánydöntés értelmében minden vendéglátóhelynek be kell csuknia 23 órakor, s ez alól az sem kivétel, ahol esetleg egy esküvő utáni lakodalmat tartanak. Mindez a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgálja, leginkább is a korlátok nélküli alkoholfogyasztással járó csoportosulások kordában tartását célozza. Márki-Zay ezzel szemben belengette: „Hódmezővásárhely városának számos komoly rendezvény megtartására is alkalmas helyisége van, melyek nem minősülnek vendéglátóhelynek (sportcsarnokok, uszoda átriuma, olvasókörök), szívesen kiadjuk ezeket a vásárhelyi fiataloknak lakodalom céljára”…

Márki-Zay tehát a város működtetése és fejlesztése helyett már megint a bazári politizálás eszközeihez nyúlt. Ez persze érthető a tekintetben, hogy gőzerővel próbálja elfedni keddi tüntetésének kudarcát, ahol is alig száz szoros szövetségese, támogatója vonult fel vele az ATEV elleni értelmetlen és céltalan demonstrációra. Másrészről viszont szánalmas figyelemelterelésnek lehetünk tanúi, hiszen a polgármester Vásárhely ügyeinek intézése helyett megint olyan témát választott magának, melynek az egyedüli hozadéka, hogy tizenöt perc személyes hírnevet szerezhessen, azaz botránypolitizálásával, nagyotmondásával bekerülhessen a balliberális (és adott esetben a jobboldali) országos sajtóba. Na ja, addig sem kell arról beszélni, hogy a város fejlődése megrekedt, és az ötmilliárdos könyvtárbukta után veszni látszik a szennyvíztelep többmilliárdos korszerűsítésének projektje is: s a Márki-Zay vezette hivatal több mint kétéves semmittevése, szerencsétlenkedése következtében megint hatalmas forrásoktól eshet el a város és a helyi közösség…

Ezzel együtt nagyon kíváncsiak leszünk, hány házaspár élne a lehetőséggel, hogy a város által amúgy jobbára elhanyagolt, nem éppen csúcskorszerű helyszínnek számító olvasóköri épületekben tartsa lagziját, no meg egyáltalán: a vélt vagy valós kiskaput hogyan értékelik majd a központi rendelkezések betartását ellenőrző hatóságok.

A magunk részéről természetesen megértjük a most házasságkötés előtt álló fiatal párok szomorúságát, hiszen a járványhelyzet okozta korlátozások számos lemondással, nehézséggel járnak együtt, melyek életük legboldogabb napját is beárnyékolhatják. Ugyanakkor álláspontunk szerint miközben a felelős politikusok arra kérik a lakosságot, az egész magyar társadalom egészségének védelme érdekében szigorúan tartsák be az óvintézkedéseket, rendkívül rossz üzenete van annak, ha éppen egy közösséget vezető polgármester szegi meg azokat vagy buzdít azok megszegésére, kicselezésére. Úgy gondoljuk, a vírus, a pandémia elleni védekezésnél, az emberi egészség és az élet védelménél most semmi sem lehet fontosabb. A jelek szerint azonban – sajnos – Márki-Zaynál a tizenöt perc hírnév, azaz a személyes politikai népszerűség (és a város bevételi forrásainak?) hajszolása felülírja a védekezési szempontokat. Is.