Lázár: vidéken új óvodákra, iskolákra, sportlétesítményekre, egészségügyi beruházásokra van szükség

A térség elmúlt tíz évének legjelentősebb oktatási beruházásának alapkövét rakták le Makón, az Almási iskola teljes megújulását az Európai Unió 1,4 milliárd forinttal, a kormány 1 milliárd forinttal támogatja – írja a MakóHíradó.

Nem csak egy új iskola alapkövét, hanem egy új együttműködés alapját is elhelyezték ma Makón, mondta el köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet. Hozzátette: ez a beruházás az egész városrész arculatát meg fogja határozni hosszú évtizedekre.

– Iskolát építeni az egyik legnemesebb dolog a 21. században, nem más, mint jövőt építeni. Jövőt építeni pedig ugyanaz, mint hinni a gyermekeinkben, és abban, hogy azokat az értékeket, amelyeket elődeinktől kaptunk és ápoltunk az évek során, ugyanolyan hittel, szeretettel, meggyőződéssel fogják majd megbecsülni és továbbadni. – fogalmazott a polgármester az ünnepségen.

Az új, 16 tantermes iskolaépület kialakítását a Hódmezővásárhelyi Tankerület 1,4 milliárd forintos Európai Uniós és 1 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósítja meg 2022 áprilisára, amely így a térség az elmúlt tíz évének legjelentősebb oktatási beruházása.

Lázár János a köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy Makó az elmúlt években az összefogásnak, a képviselő testület munkájának, és a makói adófizetők áldozatvállalásának köszönhetően egy virágzó város, ahol érdemi fejlődés valósult meg az utóbbi években.

Az országgyűlési képviselő azonban hozzátette azt is, hogy a lakosságszám száma az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent, mert a fiatalok úgy gondolták, hogy Szegedre, Budapestre, a világba menni jelenti a jövőt, és az előrelépést. Két ok, a bevándorlás, és a koronavírusjárvány azonban megfordított ezt a tendenciát, emelte ki, amelyek sokkal jobban érintik a nagyvárosokat, mint a vidéki településeket. Nem véletlen, hogy az elmúlt egy évben nagyon sokan tértek vissza Magyarországra, és keresik a lehetőséget, hogy ne kelljen újból elhagyni ezt a közösséget, mutatott rá a politikus.

– Ez azonban óriási felelősség azok számára, akik a várost és az országot vezetik, hiszen a fiatalok számára szolgáltatásokat, jó minőségű életet kell biztosítani. Itt a lehetőség, hogy mindenki számára kőbe véssük, vidéken élni jó, Makón élni jó, Magyarországon vidékinek lenni nem elavult dolog, hanem egy igazán pozitív élmény lehet. – hangsúlyozta Lázár János.

Ehhez óvodákra, iskolákra, sportlétesítményekre, új egészségügyi beruházásokra van szükség vidéken, tette hozzá, hiszen ha a lakosság számára ha adva van a munka, az otthon, a megfelelő oktatás és garantált egészségügyi ellátás, akkor kevésbé fogják elhagyni Makót is. Az országgyűlési képviselő véleménye szerint a mostani oktatási beruházás éppen ezért egy nagy lépés ezen az úton.

A Klebelsberg Központ elnöke a beszédében felidézte, hogy az ünnepséget megelőzően arról beszélt a térség képviselőjével, hány oktatási intézmény újul meg a közeljövőben, és mint elmondta, ez a szám az ötszázhoz közelít. Két pályázat keretén belül összesen mintegy 90 milliárd forint forrás állt ehhez rendelkezésre, ám az infrastrukturális beruházások 60 milliárdos keretösszegét a kormány is kipótolta 10 milliárd forinttal.

Hajnal Gabriella azt is elmondta, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületben 2014 és 2020 között összesen mintegy 4,1 milliárd forint forrás érkezett szakmai programokra és infrastrukturális beruházásokra.

Az elnök egyúttal köszönetet mondott az összes pedagógusnak a munkájáért, hiszen mint fogalmazott, a koronavírus járvány miatt „élünk könnyű időszakot”, az azonban szerint nagyon jó jel, hogy az intézményekben kiemelkedő a fegyelem, hiszen csak így tudjuk megvédeni magunkat és az egészségünket.

 Forrás: makohirado.hu