Fidesz-fölény a hétvégi időközi választásokon

Szinte mindenütt a kormánypártok jelöltjei vagy a kormánypártok által támogatott indulók nyertek a vasárnap megtartott időközi választásokon.

Hatalmas és elsöprő Fidesz–KDNP-s fölényt hoztak a vasárnapi időközi önkormányzati választások: a balliberális szivárványkoalíció labdába sem tudott rúgni!

A Bács-Kiskun megyei Izsákon Mondok Józsefet (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) választották polgármesterré. Mondok József 1491 szavazatot szerzett, míg Varga Istvánra (független) 1035-en voksoltak, 22 szavazat érvénytelen volt. A győztes politikus korábban volt már Izsák polgármestere, 1998-tól öt cikluson át, összesen 21 évig vezette a települést, és 2019-ben is indult a tisztségért. Tavaly ősszel 39 szavazattal a független Kutas Tibor nyerte meg a választást, aki idén június 18-án, közösségi oldalán jelentette be, hogy még aznap lemond tisztségéről.

A kormánypártok által is támogatott függetlenek nyertek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is: Szaniszló János folytathatja Szendrő, Birinyi László Vatta új polgármestereként.

Hajdúnánáson az 5-ös választókerületben Kocsis Áron, a Fidesz-KDNP támogatottja, református lelkész, a helyi Kőrösi Gimnázium hitéleti igazgatóhelyettese húzta be a vasárnapi választást (a balliberális Szűcsné Sebestyén Irénnel szemben), melynek tétje a város vezethetősége volt. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert az októberben az ellenzéki összefogás – DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP és a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület (HESZE) – színeiben indult Éles András júniusban elhunyt. Bár a települést a Fidesz-KDNP pártszövetséghez tartozó Szólláth Tibor vezeti, tavaly ősszel az a helyzet alakult ki, hogy a polgármesterrel együtt a kormánypártoknak ugyanannyi (összesen 6) szavazata volt a testületben, mint az ellenzéknek, így számos kérdésben csak egymás támogatásával tudnak dönteni, konszenzus hiányában azonban ez elmarad. Kocsis Áron sikerével most már megvan a Fidesz–KDNP többsége (7-5).

A Pest megyei Ráckevén két egyéni választókerületben is képviselőválasztás volt: az 5. számú választókerületben Csernáné Rózsa Mária (Közösen Együtt a Városért Egyesület) márciusban lemondott, a 6. számúban pedig Bobek Gábor József (Fidesz–KDNP) januárban elhunyt. Ezúttal mindkét körzetben a kormánypárti jelöltek győztek, Bécsi Balázs, illetve Gudra Zsuzsanna is megelőzte összellenzéki ellenfelét.

Illusztráció: MTI/Beliczay László