Orbán Viktor: Isten éltesse az édesanyákat!

„Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, de a baloldali sajtóban elterjedt hírek ellenére van elég kapacitás és elegendő lélegeztetőgép a magyar kórházakban, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

A kormányfő elmondta, hogy a következő időszakban biztosan növekedésnek indul az ellátásra várók száma. Az orvosok látják, hogy meddig tart majd a saját kórházuk kapacitása, de a kormányzatnak megvan a megfelelő vezénylési terve és pontosan meg van tervezve, hogy szükség esetén melyik beteget melyik kórházba fogják irányítani és a megnövekedett igényekre hogyan reagál majd az egészségügy – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy jelenleg tízezer ágy áll rendelkezésre, de szükség esetén további húszezer ágyat tudnak hadrendbe állítani.

„Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy minden nemzetközi elemzés a 25 legjobban védekező ország közé helyezi Magyarországot, amiért Orbán minden résztvevőnek köszönetet mondott.

Minden döntést a kormánynak kell meghozni, így a felelősséget is a kormány kell hogy vállalja, a kormány pedig az operatív törzs javaslatai alapján dönt. Ha az operatív törzs határozottan azt mondja, hogy este 11 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket, akkor ezt meg kell tenni azért, hogy a járványt meg lehessen fékezni – mondta.

Hozzátette, a baloldalt arra kéri, hogy a járványügyi szakembereket ne támadják, inkább támadják a kormányt, ahhoz úgy is hozzá vannak szokva.

„De a szakembereket hagyják dolgozni.” – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint tavasszal az volt a baloldal gondja, hogy a kormány rendkívüli intézkedésekkel irányítja az országot. „Most nincs rendkívüli jogrend, és mégse segítenek” – tette hozzá.

Az ősz a védekezésről fog szólni, és nem lesz túl jó hangulatú, de ki fogjuk bírni – mondta, hozzátéve, hogy a következő időszakban a napi esetszámok meg fogják haladni az ezer főt. Éppen ezért arra kérte a fiatalokat, hogy az idősek védelmében tartsák be a meghozott szabályokat. Október elsejétől minden oktatási intézményben lesz elegendő hőmérő. A szülők iskolába való beengedéséről azt mondta, hogy fontos volt szabályt hozni arra, hogy a szülők hogyan léphetnek be az iskolákba, hiszen a kisebb gyerekeket általában a szüleik kísérik az iskolába.

A gazdasági akcióterv ügyében szombaton fognak ülésezni, ennek legfőbb témája a hitelmoratórium esetleges meghosszabbítása lesz.

Orbán Viktor elmondta, látja a bajokat a gazdaságban, de a dolgozók száma folyamatosan nő, ezért „bármennyire meglepő, lassan azzal kell számolni, hogy munkahelyhiány lesz Magyarországon.”

Budapest egy olyan város, ahol a vendégéjszakák számát túlnyomórészt a külföldi turisták jelentik. Mivel ez most kiesik, a kormányfő arra biztatta a turizmusban működő vállalkozásokat, hogy forduljanak a magyarok felé, és számukra is kínáljanak lehetőségeket, programokat.

Az öszödi beszéd egy történelmi pillanat volt, még a kommunizmus idejében sem fordult elő, hogy a mindenkori miniszterelnök összehívta kollégáit, hogy elmondja: hazugságokkal nyerték meg a választásokat, az elkövetkező hónapok balhéját pedig együtt, közösen kell megoldják, elsimítsák – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, a kiszivárgott videó után az ország azt várta volna el a miniszterelnöktől, hogy vállalja tettéért a felelősségét, és a lemondásával ne engedje, hogy szégyenbe süllyedjen az ország. Ehelyett durva eszközökkel oszlatta a tömeget.

„Az akkori ellenzék, vagyis, mi a Fidesz a háborgó tüntetők élére álltunk, alkotmányos eszközökkel megdöntöttük az akkori kormányt, hogy azóta is alkotmányosan irányítsuk az országot” – zárta gondolatait a miniszterelnök.

Forrás: hirado.hu