A kormány nem hagyja cserben a turizmust, új támogatás jöhet

Az őszi határzárás után elérte eddigi történetének mélypontját, és soha nem tapasztalt pesszimizmus lett úrrá az előző években rekord forgalmakat, és például több rangos nemzetközi elismerést felmutató magyarországi turizmusban. Szeptember közepén viszont már látszik a fény az alagút végén, amelyre a szakmai szervezetek hívták fel a figyelmet a kormányzattal zajló egyeztetések nyomán.

Nem számítottak arra a szolgáltatók, hogy a tavaszi váratlan törés utáni újraindulást ősszel még egy járványhullám teszi tönkre, ami leginkább azzal a hátránnyal jár, hogy ebben a szezonban és az év hátralévő részében a külföldi turistákat valahogyan pótolni kell az ezek kiszolgálására évek óta berendezkedett fővárosban.

2020: rekordok után törés, majd satu

A második sokk már mélyebb ütést mért a májusban újraindult ágazat több területére, munkahelyek tömegei kerültek újra veszélybe. Megalapozott az aggodalom az ágazat jövőjét illetően, mivel óvatos előrejelzések szerint is

csak 2021 vége felé kezdődhet el a kilábalás a turizmus globális válságából, amely minden országban letarolta az eddigi eredményeket, és az egyik fő következménye az, hogy biztosan véget vetett a tömegturizmusnak.

Idehaza a megszokott működésükből villámcsapásra kifordított vállalkozások viszont még nem teljesen alkalmazkodtak a piaci helyzetekhez, s amíg nyáron vidéken hamar erőre kapott a belföldi turizmus, addig Budapesten a korábbi árnyékához sem hasonlított a vendéglátóipar.

Az újabb határzárral járó második hullám a nyár végétől azért sokkolóbb, mert a fővárosban egyértelművé vált, hogy számos szolgáltatónak az alapoktól kell majd megújítania vállalkozását, hiszen addig is, míg a járvány ismét lecseng, csak egy teljesen új alapokra helyezett üzleti stratégia segítheti a talpon maradást.

Nem szabadna elengedni a dolgozókat

Most leginkább a szakképzett munkaerő elvesztésétől tartanak a munkaadók, hiszen bevétel híján nem tudják már sokáig tartani az eddigi rendszert, és a becslések szerint a bevált dolgozói gárda felét is elveszthetik, ami a beutazó turizmus majdani újraindulásakor mínuszból indítaná a piacot.

A kormány tavasz óta többféle állami támogatásról gondoskodott az iparágban, de például a terveknek megfelelően a bértámogatások tavaszi, nyári programja a második hullám érkeztére lejárt. Ám az ősz új lapot osztott a gazdaságnak.

Annál is inkább, mivel Budapesten a turisztikai szolgáltatók hátránya az európai fővárosokhoz képest sajátságosan többszörös: a járványhatások csökkentésére a cégek az idén semmilyen támogatást nem kaptak Budapest vezetésétől, míg például Bécs, Róma vagy éppen Párizs helyi piacát kreatív és költséges megoldásokkal tavasz óta támogatják az ottani városvezetők. Eddigi nyilatkozatai alapján ráadásul Karácsony Gergely főpolgármesternek a második hullámban sem áll szándékában segíteni a budapesti vállalkozókon.

Támasz a bajban: megint a kormány hoz fordulatot

Most azonban úgy tűnik, a hetekig tartó elbizonytalanodás után végre enyhülhet a feszültség a megszorult vállalkozásoknál, amelyekre a szakképzett munkaerő megtartásáért folytatott küzdelemben kedvező fordulat várhat – fogalmaznak az ágazat képviselői abban a közös levélben, amelyet a meghatározó szakmai szövetségek közöltek csütörtökön.

A Turizmus.com-nak elküldött friss írásban az eddig aggodalmas, néhol kritikus és elkeseredett hangnem érezhetően bizakodóbbá vált a szakma képviselőinek körében, és az optimizmusra a szövetségek szerint a kormányzat képviselőivel folytatott érdekegyeztetések adnak okot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a Pénzügyminisztériummal már a legfelsőbb, államtitkári szinten folynak a tárgyalások. A pozitív visszajelzések alapján a szövetségek elnökei megalapozottan hisznek abban, hogy hamarosan bejelentenek egy újabb bértámogatási csomagot a turizmusnak, amely segíti az elbocsátások csökkentését és hosszú távon hozzájárul a gyorsabb talpra álláshoz – fogalmaztak az iparági szervezetek.

Meghallották a segítségkérést

Mint írják, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a határzár bejelentése óta változatlanul nagy erőkkel küzd azért, hogy a tavaszi állami mentőcsomag után az iparág újból támogatásokat kapjon az értékes munkaerő-állomány és a cégek túlélése érdekében.

Mindez azt jelenti, hogy csillapodhat az idegenvezetők egy héttel ezelőtti békés demonstrációjában kicsúcsosodó elégedetlenség a piacon, amelynek a további támogatás szükségessége vitathatatlan tárgyalási alapot ad, legalábbis a kormány szerint.

Ezért a második hullám hatásaihoz igazított, őszi gazdaságmentő csomag részeként a kiszolgáltatottá vált ágazatnak rövidesen ismét a kormány dobhat mentőövet, hogy segítse a cégek talpon maradását, a munkahelyek megőrzését.

A szakmai szervezetek a levelükben arra is kitérnek, hogy a sajtóban megjelent néhány élesebb hangvételű segélykiáltásukon kívül vezetőik hetek óta tárgyalóasztalnál egyeztetnek a politikai döntéshozókkal, számításokkal igazolva, hogy a támogatások elmaradása milyen hosszú távú negatív gazdasági, társadalmi következményekkel járhat.

Forrás: mgyarnemzet.hu