Négy tűzesetet győztek le a megyei lánglovagok

Az utóbbi időszak száraz, csapadékmentes időjárása miatt Csongrád-Csanád megyében is megemelkedett a szabadtéri tűzesetek száma. Az okok szinte mindig emberi tevékenységre vezethetők vissza, sok esetben pedig a tüzet gondatlanság okozza. Ez azt is jelenti, hogy kis odafigyeléssel ezek a tűzesetek elkerülhetők, megelőzhetők – írja közleményében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Megyénk hivatásos és önkéntes tűzoltóit 2020-ban több mint 280 esetben riasztották szabad területen keletkezett tűzesetekhez. Tavaly ugyanezen időszakban 350, 2018-ban pedig 240 esetben riasztották hasonló tűzesetekhez az egységeinket. Idén a legnagyobb kiterjedésű tűzeset áprilisban történt, Szegednél, az 55-ös számú főút mellett. Huszonöt hektáron égett az aljnövényzet és a nádas terület, a tűz egy közeli épületet is veszélyeztetett. Több egység, hosszú órákon át küzdött a lángokkal, a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően ebben az esetben a tűz nem okozott komoly károkat. A gazdáknak jelentős anyagi veszteséggel is járhat egy-egy szabadtéri tűzeset, hiszen sok esetben a betakarítás előtt álló gabona semmisül meg pár óra leforgása alatt.

A szabadtéri tűzesetek felszámolása sokszor órákig, nagyobb kiterjedésű tűz esetén akár egy-két napig is elhúzódhat. A tűzoltók sokszor légzőkészülékben, nagy melegben és füstben végzik az oltást. A száraz aljnövényzetben kifejezetten gyorsan terjednek a lángok, és gyakran a szél is jelentősen megnehezíti a tűzoltók munkáját. Az éjszakai tűzeseteknél pedig a látási viszonyok is korlátozottak, a sötétben és a nagy füstben nehezebben a tájékozódódás. Ha a tűz emberéletet, lakóházakat, mezőgazdasági épületeket, járműveket, vagy más értékeket veszélyeztet, a beavatkozás során elsődleges feladat ezek mentése és megvédése.

A tűzesetek megelőzése érdekében kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen a szabályok betartására. Fontos, hogy ne dobjunk ki cigarettacsikket az autóból, a szabályosan végzett gaz-és tarlóégetés során ne hagyjuk felügyelet nélkül az tüzet. Ugyanilyen fontos az is, hogy ha valaki tüzet észlel, haladéktalanul tárcsázza a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók minél hamarabb megkezdhessék az oltást. Ha tűzgyújtási tilalom lép életbe, az előírások követése kiemelten fontos. A hatóságok célja nem a büntetés, hanem a megelőzés. De amennyiben szükségessé válik, az intézkedés során elkerülhetetlen a pénzbüntetés kiszabása.

Vigyázzunk embertársainkra, értékeinkre és a környezetünkre!

Forrás: Molnár Krisztina tű. főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő