Lázár János: a közügyek intézőinek cselekvési szabadságát meghatározza anyagi függésük vagy függetlenségük 1

Egy speciális nézőpontra világít rá a „Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz” című könyv, aminek csütörtök délután tartották az online bemutatóját. A kötetről Lázár János elmondta: a brit államférfi briliáns elmével rendelkezett, és olyan extravagáns életmódja volt, amit nála sokkal gazdagabb emberek sem tudtak folytatni.

Csütörtök délután fél 4-kor tartották a „Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz” című kötet online bemutatóját. A könyvet Lázár János országgyűlési képviselő és Csepreghy Nándor egykori államtitkár közösen adták ki. David Lough brit befektetési és adóügyi tanácsadó művét Szomor Erika fordította magyarra.

– Ez a kötet egy igényes közgazdasági munka, ami alapos kutatással járt. Olyan levéltári iratokat és bankügyi papírokat mutat be, ami által betekintést nyerhetünk a hatalom és a pénz viszonyába, Churchill magán pénzügyeibe és az angolszáz politikai viszonyokba. Speciális, eddig ismeretlen nézőpontot kínál és tabudöngető, ugyanis szinte nincs olyan nagy politikus, akinek ennyire nyilvánosságra kerültek volna a személyes pénzügyei – ismertette a bemutatón Lázár János, akivel Korányi G. Tamás és Krakkó Ákos beszélgetett.

Az országgyűlési képviselő szerint a könyvben humor, sárm és szangvinikus hozzáállás egyaránt szerepel. Olvasható benne Churchill társadalmi származása és szerepvállalása, illetve az is, hogy az újságcikkeiből szerzett pénzzel finanszírozta az első választási kampányát. – Médiasztár volt, aki személyi kultusz nélküli személyi kultusszal rendelkezett, rendelkezik – mondta a politikus.

Lázár János könyvet ad ki Churchill pénzügyeiről

Mint elhangzott, Churchillnek extravagáns életmódja volt, amit nála gazdagabb emberek sem tudtak folytatni. Ezért azonban keményen megdolgozott: nem a pénzt hajtotta, de az elképzeléseit szerette megtartani. A társaság középpontja volt, és az önkifejezés vágya, az anyagi függetlenség megteremtése volt számára a legfontosabb. Több százezer oldalnyit írt, dolgozott és küzdött, hogy az elveihez hű maradhasson.

Komoly személyes harcai voltak az adóhivatallal, azonban államférfiként korrupció vádja soha nem merült fel vele szemben. Ennek ellenére politikai pályafutása nem mindig felfelé ívelt: az 1930-as években kitaszítottá vált, csak a barátai tartottak ki mellette, és kevesen mertek volna arra fogadni, hogy újra Nagy-Britannia élére kerül majd.

Lázár János szerint mindenki számára érdekes olvasmány lehet a nemrég megjelent kötet, ami Churchillt, mint precíz és igényes embert, az angol nyelv mesterét épp úgy bemutatja, mint az emberi oldalát, személyes hibáit.

 

Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz
Szerző: David Lough
Kiadó: Lázár János és Csepreghy Nándor
Fordító: Szomor Erika
Megjelent: 2020. szeptember
Oldalak száma: 528

 

Borítókép: magyarmezogazdasag.hu, fotó: Bódis Krisztián