Hosszabb leállás vár a megfertőződött sportolókra

Az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalást adott ki a Covid–19-fertőzött sportolók sportba való visszatérésével kapcsolatban. A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb négy héttel az első negatív PCR-tesztet követően adható meg.

Az állásfoglalás lényege, hogy a Covid–19-betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert, ezért a tünetmentes pozitív teszt esetében 2-4 hét a javasolt fizikai kímélet, vagyis a sporttal való leállás; tünet és Covid–19-pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén- és pihenőidőszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál. A Magyar Kézilabda-szövetség ezt rögzítette a honlapján.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalása értelmében a Covid–19 PCR-pozitív élsportolók esetében az első negatív PCR-eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 hét elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, amelynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános laborvizsgálat és szérum troponinszint meghatározás, echocardiográfia. A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb négy héttel az első negatív PCR-tesztet követően adható meg.

Franciaországban mindenesetre az ibizai nyaralásán megfertőződött Neymar a második negatív eredményét követően engedélyt kapott arra, hogy visszatérjen a pályára a Bajnokok Ligája-döntős Paris Saint-Germain labdarúgócsapatába.

Forrás: magyarnemzet.hu