Márki-Zay újabb tudatlansága: Vásárhelyen közmunkában sohasem volt mezőgazdasági termelés

A polgármester ismét megmutatta, ennyit tud a városáról, bődületes marhaságot közölt hallgatóival. Lehet, hogy az ő vezetése alatt már nem volt, de korábban rengeteg termény került a város földjeiről a gyermek közétkeztetésbe – írja a Vásárhely24.

Márki-Zay Péter már számtalanszor bizonyította, csak nevében Hódmezővásárhely polgármestere, ám a városról, annak életéről, működéséről legtöbbször fogalma sincs. Vasárnap esti videós bejelentkezésében, arról érdeklődtek, lehetne-e a Bogdáni modellt Vásárhelyre interpretálni, szerszámhoz, földhöz és így terményhez juttatni a rászorulókat.

A polgármester itt kijelentette: Hódmezővásárhelyen mezőgazdasági termelés a közmunkában soha nem volt.

Az ostoba, “feledékeny” és tájékozatlan kijelentéssel szemben azonban a tények, melyből csak szemezgetünk:

2013-ban: 12 közfoglalkoztatott végez mezőgazdasági munkát Hódmezővásárhely termőföldjein. A közmunkások a helyi vöröshagyma termesztésben, illetve a városi erdőtelepítési munkákban vettek részt.

Egy 2016 februári adat:  mezőgazdasági mintaprogramban foglalkoztattak 12 főt, akik virágpalántákat neveltek és vöröshagymát termesztettek. Erdőtelepítésben 31 fő vett részt. 2016-ban mezőgazdasági startmunka mintaprogramban 6800 kg vöröshagymát, 300 kg lilahagymát, 16 000 kg burgonyát és 135 kg szárazbabot termeltek meg Vásárhelyen a gyermekétkeztetésnek. Mindezt Gorzsán.

2017-ben már a város határában, a Makói út mentén 18 közfoglalkoztatott dolgozik. Ekkor vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma, cékla, szárazbab, káposzta és tökfélék termettek a vásárhelyi földeken, melyek 100 százalékban a gyermek közétkeztetéshez kerültek.

Emellett Gorzsán az idei esztendőig, ezen program részeként is értékes és kiváló, értékesíthető virágot, valamint  a fóliákban évekig ezen felül paprikát, paradicsomot is termeltek. Idén a város, mondván nem kifizetődő a projekt, kiszállt ebből.

Az egész programból egy rosszindulatú félmondatnyi információ maradt meg neki, melyet úgy közölt: ezen a helyen egy szinte tájidegen tölgyest telepítettek, rossznyelvek szerint vaddisznóknak és mindez a vadászatot szolgálta volna.

Az erdőtelepítéses félmondattal is alaposan mellé lőtt Márki-Zay, a valóság ezzel szemben a következő:

Erdősítésre 142 ezer euró uniós támogatást is nyert Hódmezvásárhely 32 hektárra, közel 60 hektáron valósult meg. Kezdetben Batidán, Kútvölgyön és Erzsébeten 23 hektárt telepítettek. 2013-tól kezdve 32 hektár önkormányzati terület befásításán dolgoztak a szakemberek. 2013-ban a Makói út és az Ipari Park, valamint Szentkirályon a Tízöles út és a Maroslelei út által bezárt területen telepítettek.

Az erdészek elsősorban a kocsányos tölgy termését ültették a földbe, de a szaporító anyag a nagyobb életképesség érdekében kis százalékban fekete diót és csertölgyet is tartalmazott. Mivel az erdősítések alkalmával jó néhány évtizeddel előre terveznek, így a szárazságtűrő és őshonos tölgy telepítése mellett döntöttek a program megvalósítása során.

Az erdősítést a magas szállópor koncentráció megkötése, a térség országosan egyik fától legkopárabb volta, valamint a jövőbe vetett hit indokolta. A fák jótékony szerepén túl 80 év múlva azok kivághatók, kitermelhetők, értékesíthetők, de akár tüzelőként is felhasználhatók.

Alig fél perces megszólalásával Márki-Zay nemcsak azt bizonyította, fogalma nincs Vásárhelyről, de azt is, még csak igénye sincs a városban történő dolgok megismerésére. Ráadásul ezzel még az egykor közmunkában értékes terményeket, élelmiszert előállítóknak is adott egy maflást.

Az, hogy az előző héten az ATV-ben járt és hogy mi maradt ki a műsorból, természetesen mindennél sokkal fontosabb volt számára, abban nem bakizott. Mint ahogy kiemelt fejezetet kapott a vasárnap esti szeánszában az is, hogy vajon beülhet-e október 11-én a szerencsi időközi választás egyik szavazóbizottságába vagy sem.

Borítókép: a város földjén mezőgazdasági közmunkaprogram folyik éppen, hacsak nem valami érzéki csalódás áldozatai vagyunk…
Forrás és fotó: vasarhely24.com