Havasi Katalin: a városvezetés visszautasította a Fidesz javaslatcsomagját

Látszatintézkedések helyett valódi intézkedéseket kellene tennie a vásárhelyi városvezetésnek, ami azonban csak a kormányra tereli a felelősséget – jelentette ki Havasi Katalin a Rádió 7 hétfő délelőtti műsorában. A Fidesz helyi elnöke elmondta, hiába állítottak össze egy 10+1 pontos javaslatcsomagot az itt élők védelme érdekében, a település elöljárói semmit nem valósítanak meg abból.

A koronavírus-járvány közepén vagyunk, mindenki felelős mindenkiért – hangzott el a Közös Nevező elején, melynek vendége ez alkalommal Havasi Katalin volt.

A vásárhelyi Fidesz elnöke kifejtette, napról napra több a fertőzött az országban és a városban is, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megfékezzék a kórt. – Az állam kivette és kiveszi a részét a védekezésből, milliárdokat fordít erre a célra és a munkahelyek megőrzésére. Ehhez azonban elengedhetetlenek az önkormányzatok intézkedései is, ugyanis emberéletekről van szó – jelentette ki.

Havasi Katalin felelevenítette: a múlt héten ezért összeállítottak egy 10+1 pontos javaslatcsomagot, hogy látszatintézkedések helyett végre valódi intézkedéseket tegyen a városvezetés a vásárhelyi életek megmentése érdekében. – Ezt azonban egyként utasították vissza és semmit nem valósítanak meg belőle a település elöljárói – hangsúlyozta.

A Közös Nevező vendége szerint mivel a polgármester a város első embere, kapitánya, ezért az ő felelőssége is, hogy milyen lesz Vásárhelyen a járvány lefolyása. – Amikor településvezetőket választunk, akkor nemcsak békeidőkre, hanem járványhelyzetre és „háborús” időkre is választunk, így nekik mindig kötelességük megtenniük a szükséges intézkedéseket. Nem lehet mindig másra hárítani a felelősséget és a kormányra mutogatni – szögezte le Havasi Katalin.

A Fidesz-elnök úgy véli, egy 20 milliárdos város költségvetése lehetőséget adna arra, hogy forrást biztosítanak a megfelelő védekezésre, a járvány minél hatékonyabb kezelésére.

A 10+1 pont:

1. Az idősek, a hajléktalanok és a legkisebbek ellátásában dolgozókat haladéktalanul tesztelje a város!

2. A háziorvosok és a házi gyermekorvosok számára biztosítson az önkormányzat COVID19 betegek ellátásához is alkalmas védőeszközöket: overálokat, FFP 2/FFP3 maszkokat és arcvédőket, a napi munkához megfelelő mennyiségben! Az alapellátásban dolgozó háziorvosok életkoruk és munkájuk miatt is fokozottan veszélyeztetettek. Munkájuk elengedhetetlen a lakosság ellátásához, különösen járvány idején. Védjük őket, hogy segíthessenek! Az egészségügyi alapellátás biztosítása nem állami, hanem önkormányzati feladat!

3. Valamennyi önkormányzati intézményben vezessék be a belépéskori kötelező lázmérést, valamint a kötelező maszkhasználatot. Ne csak az ügyintézőket védjék, hanem a folyosókon várakozó ügyfeleket is a kötelező maszkhasználattal és a gyorsított ügyintézéssel! Ne kelljen az ügyfeleknek tömegben várakozniuk, amíg találnak a panaszukhoz ügyintézőt.

4. Minden önkormányzati intézményben végezzenek naponta teljes körű fertőtlenítő takarítást! A menzákon szigorítsák meg a higiéniai előírásokat!

5. Azonnali hatállyal zárják le a látogatók elől a Török Sándor Sportfürdőt és Gyarmati Dezső Sportuszodát, valamint minden zárt terű sportlétesítményt! Halasszák el a fedett helyen tervezett csoportos programokat!

6. Térítésmentesen biztosítson a város a kockázati csoportban élők számára segítséget a gyógyszereik kiváltásában, a bevásárlásban és az ebéd kiszállításban, annak érdekében, hogy az idős vagy beteg emberek minimálisra tudják csökkenteni a számukra kiemelten veszélyes személyes érintkezéseket!

7. Valamennyi 65 év feletti vásárhelyi polgár számára biztosítson az önkormányzat, a Tisztiorvosi Szolgálattal egyeztetett minőségű orr-szájmaszkokat!

8. Állítsanak fel higiénés, fertőtlenítő pontokat a város legforgalmasabb részein.

9. Biztosítsák az iskolabuszokon a maszkokat a gyermekeknek, valamint a buszok napi kétszeri fertőtlenítését. Fokozzák a tömegközlekedésben résztvevő buszok fertőtlenítését, és tegyék ingyenessé a parkolást a városi ügyintézés, vásárlás meggyorsítása érdekében. Az önkormányzat ebből származó bevétele nem lehet fontosabb, mint a vásárhelyiek védelme.

10. A társfertőzés fokozott kockázata miatt az azt igénylő vásárhelyiek számára biztosítsák ingyenesen az influenza elleni védőoltást.

+1. Az élet védelme mellett a megélhetés, a helyi gazdaságvédelme is elengedhetetlen.

A korábbi önkormányzatok sikeres válságkezeléséhez hasonlóan biztosítson a város célzott, munkahely megőrző és munkahely teremtő támogatásokat a helyi vállalkozásoknak. Egy erre elkülönített költségvetési alapból segítse az önkormányzat a munkavállalókat és a helyi cégeket.