Koffeinfüggőség: hogyan tudsz leszokni róla? Na de mire számíthatunk koffein nélkül?

Te sem szereted, ha a reggeli kávéd előtt bárki hozzád szól? Nagyon sokan éhgyomorra isszák a kávét, nélküle el sem tudják képzelni az ébredést. Na de tényleg jó hatással van ránk, vagy már túlzásba visszük?

A legtöbben azért kávéznak, mert megadja a reggeli lendületet, felelevenít és ráadásul finom is. Azonban kevesen tudják, de a túl sok koffein fogyasztása hosszú távon nagyon káros az egészségre, és az életünk számos más területére is negatív hatással lehet, alvászavart és akár szorongást is okozhat.

Gondoltad volna, hogy többen szenvednek koffeinfüggőségben, mint alkohol vagy nikotinfüggőségben? Pedig így van, a népesség 80-90 százaléka fogyasztja napi rendszerességgel a koffeint. És sajnos közülük sokan jelentős problémákat is tapasztalnak, nehezen bírják ki a napi adagjuk nélkül, ami kellemetlen mellékhatásokat is okozhat.

Na de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak a kávé tartalmaz koffeint. A zöld és a fekete tea, az energiaitalok, szénsavas üdítőitalok és akár a sportoláshoz szánt izoitalok és még a csokoládé is tartalmaz egy jó nagy adag koffeint. Ez azt jelenti, hogy a napi koffeinadagunk sokkal magasabb lehet, mint gondolnánk. Tehát ezek vásárlásakor érdemes megnézni az összetevőlistát, hogy ne érjen minket utólag meglepetés.

Na de mennyi a túl sok koffein?

Egy átlagembernek 130-300 mg közötti koffeinbevitelt javasolnak, ez kb. 2 csésze kávét jelent. Azt mondják, hogy a 600 mg feletti már káros mennyiségnek számít az egészségünk szempontjából. Egy fekete tea 10-50 mg, espresso 30-60 mg, míg egy energiaital akár 100 mg koffeint is tartalmazhat.

És melyek a koffeintúladagolás tünetei?

A koffein túladagolás jelei közé tartozik a heves szívdobogás, hányinger, szédülés, alvási nehézség, izomrángás. Illetve, amikor valamilyen ok miatt nem jutunk kávéhoz, akkor a megvonása is tünetekkel jár, ez lehet a fejfájás, ingerlékenység és a csökkenő koncentrációs készség.

Hogyan szabaduljunk meg a koffeinfüggőségünktől?

Mint mindenben, a koffeinről való leszokásban is nagyon fontos a fokozatosság elve. Nem szabad egyik napról a másikra abbahagynunk, a legcélszerűbb az, ha a napi koffeinadagunkat kb. 10%-al csökkentjük kéthetente.

Jegyezzük fel minden egyes nap a koffeinbevitelünket. Itt fontos újra megjegyezni, hogy nem csak a kávé, hanem rengeteg más ital és étel is tartalmazhat koffeint, ezeket se felejtsük el beleszámolni!

Igyunk koffeinmentes kávét! Ezzel ’becsaphatjuk’ a szervezetünket, hiszen az íz megmarad, csak a koffein csökken.

Ha betartjuk ezeket a tippeket, és nem egyik napról a másikra tesszük le a kávét, akkor az elvonási tünetek is enyhébben fognak jelentkezni.

Na de mire számíthatunk koffein nélkül?

Amellett, hogy fogaink egészségesebbek lesznek – hiszen a kávé, a tea, a kóla mind-mind felelős a fogak elszíneződéséért -, energikusabbak, kipihentebbek és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Forrás: petofilive.hu