Eddig 6 halottja van a koronavírus-járványnak Csongrád-Csanádban

Csehországban pénteken már 1447 új igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatok egy nap alatt, míg  Lengyelországban egy nap alatt 600 embernél mutatták ki a vírust. Ukrajnában is romlik a helyzet. Soha annyian nem haltak bele a járványba, mint szombaton, összesen 72-en.

Csehországban a napi új igazolt fertőzések száma kedden lépte túl első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik. Szintén rekordmagas – 12 260 – az aktív igazolt fertőzöttek száma is. A többségnél azonban továbbra is enyhe a betegség lefolyása.

A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 264 embert kezelnek, ami a duplája az egy hónappal ezelőtti számnak. Több mint hatvan beteg állapota súlyos. Ezek az adatok is folyamatosan növekednek. Az elhunytak száma 450-re emelkedett.

Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni.

A statisztikák szerint a százezer lakosra eső fertőzöttek számát tekintve a csehországi helyzetnél már csak Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában és Máltán rosszabb a helyzet – jelentette szombat reggel a közszolgálati cseh rádió.

Több mint 600 új fertőzött Lengyelországban

Lengyelországban 603 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel az igazolt fertőzöttek száma elérte a 73 650-et – derül ki az egészségügyi minisztérium szombati bejelentéséből.

A tárca hozzátette azt is, hogy az elmúlt 24 órában 13-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegségbe, így a halottak száma 2182-re nőtt. A gyógyultak száma 59 725.

Lengyelországból az első fertőzést március 4-én jelentették. Március 20-án a kormány járványhelyzetet hirdetett, ennek keretében hozta meg a járvány kezeléséhez szükséges intézkedéseket, a korlátozásokat pedig májusban és júniusban szakaszonként oldotta fel.

Mindazonáltal augusztus óta több, egészségügyi korlátozást is bevezettek azokkal az országokkal szemben, ahol növekedésnek indult a regisztrált fertőzések száma.

Negatív rekord Ukrajnában

Ukrajnában egy nap alatt rekordszámú fertőzöttet, 3100-at regisztráltak és 72-vel nőtt az áldozatok száma, ami szintén új csúcsot jelent.

Ezzel 151 859-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 3148-ra, miközben eddig 68 346-an gyógyultak meg.  A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et éppen egy nappal korábban, csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt korábbi legtöbb beteget, 57-et pedig hétfőn.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 428-at, továbbá öt halálos áldozatot a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8532 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma kettővel 282-re nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3690-en győzték le a kórt.