Soha nem tapasztalt akkora fejetlenséget egy hölgy, mint most a vásárhelyi városházán 3

Olyan történt Vásárhelyen, amire tipikusan azt szokás mondani: „a pofánk leszakad”. Az önkormányzati lakáscsoport egykori vezetője ugyanis tavaly nyáron beköltözött a város egyik bérlakásába, és hónapokig ott élt – mindezért semmit nem fizetett. De nemcsak ez volt a gond Márki-Zay Péter városházi bizalmasával: később virágboltot és postát is kirabolt…

Közgyűlést tartottak csütörtökön Vásárhelyen, aminek egyik üde színfoltja volt az egyébként elsőre unalmasnak és száraznak tűnő napirendi pont, a Belső Ellenőrzési Iroda második negyedéves beszámolója… Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő volt az, aki „borította a bilit”, ugyanis a beszámolóból hiányzott az, hogy a lakáscsoport korábbi vezetőjénél problémás ügyek merültek el. A politikus felelevenítette: a hírek arról szóltak, hogy Márki-Zay egykori városházi bizalmasa megvesztegethető volt, kenőpénzeket fogadhatott el, és egyéb pénzügyi visszaélései lehettek. Ezekre a kérdésekre a mostani közgyűlésen sem születtek ténybeli válaszok.

Az azonban kiderült, hogy a polgármesteri hivatalban vezető tisztséget betöltő hivatalnok kinézte magának a belváros szívében a Rapcsák András utca 52. szám alatti I/2. lakást, és tavaly júliusban titokban, önkényesen beköltözött oda. Mint aki jól végezte dolgát, hónapokig ott élt, és se bérleti díjat, se rezsiszámlákat nem fizetett. (Tényleg, minek is…) Utóbbival bukott le, hiszen a lakásban fogyasztás jelent meg, holott az ingatlannak üresnek kellett volna lennie. Ám korántsem volt az, az illető tett róla…

A csattanó még ezután következik, ugyanis az önkormányzatnak hónapokig fel sem tűnt a csalafinta csoportvezető csele, aki csak idén februárban távozott közös megegyezéssel a munkahelyéről. Az intézkedést tehát nem kapkodták el, csak úgy, mint azt sem, hogy az ügyről a tájékoztassák a lakosságot a fene nagy transzparencia (lásd még: átláthatóság) jegyében. A szóban forgó személy kétes ügyei csak májusban, azután láttak napvilágot, amikor Szegeden (a bűnügyi tudósításoknak is nevezett kék hírek tanúsága szerint) egy virágboltot és egy postát is kirabolt, ráadásul ha lúd, legyen kövér: fegyverrel a kis kacsójában.

Márki-Zay Péter korábban hitét-lelkét letette, hogy pártállástól függetlenül minden korrupciógyanús ügy ellen fellép, mindent a nyilvánosság elé tár, de tüstént, és büntetőeljárásokat kezdeményez. A jogi útra terelés valóban megtörtént, azonban erről is csak akkor szólt a fáma, amikor Szegeden megtörténtek a fegyveres rablások. Tehát joggal adódik a kérdés: amikor a polgármester saját embere bukik bele turpisságokba, akkor mégsem olyan fontos a korrupció és a visszaélések elleni ádáz küzdelem, mint amilyennek azt egyébként vallja?