WHO: Elég koronavírustesztet végez el Magyarország, hatékony a szűrés

Romániában újabb 1391 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel pénteken meghaladta a 100 ezret a járvány kezdete óta eddig azonosított fertőzöttek száma.

A pénteki növekmény 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, de nem lépi túl a tesztek számával magyarázható heti ciklikus hullámzás megszokott kereteit. A pénteki magasabb fertőzési adatokat a megszokott 23-24 ezernél több, 26 ezer teszt kiértékelése alapján összesítették.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 35 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel elérte a 3100-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A kórházban kezelt koronavírusos betegek száma 7125-re csökkent, a súlyos eseteké viszont – egy hét folyamatos csökkenés után – csaknem hússzal növekedett: pénteken 478 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

A járvány hetek óta egyenletesen terjed Romániában, a napi esetszám 1200 körül stabilizálódott, de nem kezdett csökkenni, tehát nem lehet – az áprilisi után – egy második tetőzésről beszélni. Sőt, az egészségügyi szakemberek elkerülhetetlennek tartják, hogy az iskolák megnyitása miatt a következő két-három hétben ismét emelkedni kezd a napi fertőzések száma.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint 12 610 iskolában a hagyományos óralátogatással, 238 iskolában kizárólag online, 4892 iskolában pedig vegyes rendszerben kezdődik az oktatás. Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthettek arról, hogy a hatóságok által ajánlott zöld (hagyományos), sárga (vegyes) vagy vörös (kizárólag online) forgatókönyvet alkalmazzák-e.

Romániában hétfőn, a megelőző két hétben regisztrált lakosságarányos fertőzési ráta függvényében sorolták a zöld, sárga vagy vörös zónába az ország településeit. A több mint 3100 település többségében, ahol a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezreléke fertőződött meg augusztus 24. és szeptember 5. között, elvileg megnyithatnak az iskolák.

Az országban 43 olyan település van, ahol a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

Románia 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték a lakosságarányos fertőzési rátát, ezeken a településeken a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig – heti, kétheti váltásokban – váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást.