A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 10

A Vásárhelyen és környékén lezajlott régészeti feltárások eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum csütörtökön megnyílt Építés alatt. Régészeti Pillanatképek Hódmezővásárhelyről 2013-2019 című kiállítása.

– Az elmúlt hét-nyolc évben a város környékén lezajlott beruházásokhoz kapcsolódó ásatásoknak köszönhetően a vásárhelyi közgyűjtemény régészeti gyűjteménye megduplázódott ¬– fogalmazott a kiállításra érkezetteket köszöntve Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kijelentette: a most megnyílt tárlat nemcsak a feltárások eredményeit és leleteit mutatja be a neolitikum korától a korai újkorig, hanem a régészet módszereibe is beavatja a látogatókat.

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók

– A Tornyai János Múzeum új kiállítása azt bizonyítja, hogy egy tárlat lehet érdekes és izgalmas is –mutatott rá Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében rámutatott hogy a múzeum interaktív kiállítása ideális családok számára is, hiszen amíg a szülők a tárgyakat szemlélik és a hozzájuk tartozó információkat elolvassák, a gyerekek a felfedezhetik az ásatás örömeit a terepasztal távirányítású markolójával, vagy kipróbálhatják, hogyan jelez a fémkereső műszer.

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 2

– A kiállítás a legtöbb tárlattól eltérően nem tematikus vagy kronologikus – szögezte le a kurátora, Csányi Viktor régész-muzeológus –, s nem véletlenül nélkülözi az első teremben bemutatott tárgyak és azok korának részletes bemutatását,  célunk az volt, hogy gyönyörködtessenek maguk tárgyak!

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 1

A második teremben a látogatók nemcsak megismerhetik régészek által a legtöbb esetben a kíváncsi szemek elől elzárt régészeti feltárásokon használt eszközöket és módszereket, hanem többet ezek közül maguk is kipróbáltatnak, míg a harmadik teremben vetített diafilm és kiállított fotók mutatják meg az 1930-1980-as évek régészeinek tevékenységét. Csányi Viktor elmondta: a régészet alapvető módszere, az ásatás nem sokat változott félszáz év alatt, viszont a ma régészeit számos olyan eszköz és eljárás segíti, amelyet ezek alatt az évtizedek alatt fejlesztettek ki.

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 13

A kiállítás január 10-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban, azonban a közgyűjtemény által a tárlat online megjelenítésére a elnyert támogatásnak köszönhetően a finisszázst követőben is elérhetőek maradnak Vásárhely régészeti pillanatképei a virtuális térben.

A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 3 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 4 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 5 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 6 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 8 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 9 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 11 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 12 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 14 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 15 A régészek eszközeit és módszereit is kipróbálhatják a látogatók 16

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont